Kadınların çoğu cehennemlik midir?

Bir hadisinde Peygamber Efendimiz "Cennet anaların ayakları altında" demiş ama "Cehennemde en çok kadınları gördüm" diyor. Nasıl oluyor, cevap verir misiniz? (Rumuz: Melek)

Peygamberimizin hadislerine, sözlerine iki açıdan bakılır, iki yönden anlamaya çalışılır.

Birisi teşvik eden sözleri, buna "tergib hadisleri" denir. Diğeri de sakındıran/uyaran sözleri, bu hadislere de "terhib hadisleri" denir.

Bu usul kullanılarak "tergib ve terhib" hadislerinin bir araya getirildiği "Et-Tergîb ve't-Terhîb" adında dört ciltlik bir hadis külliyatı vardır.

Kur'ân da Peygamberimiz'i, Beşîr/müjdeleyici ve nezîr/uyarıcı olarak tanıtır.

Peygamberimizin birçok tebliğ/anlatım metotları vardır. Bu da ona ait bir anlatım metodudur.

Peygamberimiz insanları imanla, İslam'la, Allah'ın ihsan ettiği nimetlerle müjdelerken, sonuç olarak cenneti müjdeler; cennetlik bir hayata teşvik eder, insanları o yola çağırır, iyilik yapmaya, ibadete davet eder ve bu yola girenleri de sonsuz saadetle müjdeler. İnsanlar da bu şevkle iyi kullukta bulunmaya gayret ederler.

Uyarıcı sözleriyle de insanları günaha götürecek davranışlardan, kötülükten, haksızlıktan sakındırır, günahları çirkin gösterir; dolayısıyla cehenneme girmekten uzak tutar. İnsanlar da cehennemlik olmamak için kendilerini korurlar.

***

Bu hadisten "Kadınların çoğu cehennemliktir, cehenneme gideceklerdir" anlamı çıkmamalı, "Bu amelleri, bu yanlışları yapmayın, yoksa cehennem azabıyla karşılaşırsınız" manası anlaşılmalıdır.

Yani Peygamberimiz kadınlara, "Çoğunuz cehennemliksiniz, cehenneme gideceksiniz" diyerek tehdit etmiyor; tam aksine onlara müşfik davranıyor, cehennemden koruyor cehenneme düşmekten sakındırıyor.

Çünkü Peygamberimiz çok şefkatli bir insan, Kur'ân Peygamberimiz'i, "Size kendi içinizden öyle bir peygamber geldi ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir. O size çok düşkün, mü'minlere çok şefkatli, çok merhametlidir" (Tevbe, 9:128) şeklinde tanımlıyor. Kendisini de "Benim şefaatim ümmetimden büyük günah işleyenler içindir" sözleriyle tanıtıyor.

Bu vasıflarıyla öne çıkan Peygamberimiz'in sözlerini bir bütünlük içinde anlamak ve kavramak gerekir.

Yoksa bu anlamdaki hadisler ya yanlış anlaşılır -Allah korusun- Peygamberimiz kadınlara düşmanmış gibi gösterilir veya "Peygamberimiz böyle söylemez, bu hadisler uydurmadır" denir, hadisler inkâr edilir; dolayısıyla Peygamberimiz'e yalan isnadı yapılır.

***

"Cennet anaların ayakları altındadır" hadisi de bir tergib/teşvik hadisidir. Anneye itaate, iyiliğe teşvik ediyor; anne hakkını korumaya, gönlünü kazanmaya; dolayısıyla onu kırmamaya, üzmemeye, ihmal etmemeye davet ediyor.

Başka hadislerde de Allah'ın rızasının anne babanın rızasından geçtiği belirtiliyor.

Hatta bir seferinde bir adam cihada katılmak için Peygamberimiz'den izin istiyor. Peygamberimiz, "Annen baban sağ mı" diye soruyor. Adam: "Evet" deyince, "Sen onlara hizmet ederek cihat yap" buyuruyor. (Buhari, Cihad:138.)

Hadislerde cihat, Allah'a imandan sonra gelen bir ibadet şeklidir. Cihat, yani Allah yolunda çalışmak, savaş meydanlarında düşmana karşı çarpışmaktır.

Anne babaya hizmet edilip onların rızaları alındığı zaman, bu davranış evladı cennete götürebiliyor, cennetlik yapabiliyor.
Bugün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.