Kadına yönelik aile içi şiddet araştırılacak

Kadına yönelik aile içi şiddet araştırılacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, dünyada olduğu kadar Türkiye'de de zaman zaman gündeme gelen kadına yönelik aile içi şiddete ilişkin araştırma yapacak.

Bakanlık, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü ile 'Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması' yapacak. Araştırma için çalışmalar başlarken, sahada çalışacak personele ise eğitimler veriliyor.

Araştırma, kadınların yaşadığı şiddetin yaygınlığını, şiddet biçimlerini, neden sonuç ilişkilerini tespit edebilmek açısından kapsamlı ve önemli bir çalışma olma özelliği taşıyor.

Uygulamalar gözden geçirilmiş olacak

13 aylık bir süreyi kapsayacak araştırmanın sonuçlarının 2014'ün son aylarında paylaşılması öngörülüyor. Araştırmayla, kadına yönelik şiddetle daha etkili mücadele edebilmek için hedeflenen politikaların ve programların formüle edilmesi hedefleniyor.

Yeni araştırmayla, kadına yönelik şiddet biçimleri, yaygınlığı, neden ve sonuçları ile 2008'de gerçekleştirilen araştırmadaki şiddet biçimlerine ek olarak 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da yer alan 'tek taraflı ısrarlı takip' hakkında ulusal düzeyde veri geliştirilmesi de sağlanacak.

2014 araştırmasıyla elde edilen veriler, 2008 araştırmasının nitel ve nicel verileriyle karşılaştırılabilecek. Sorun alanları tespit edilerek, kapsayıcı politikalar oluşturulacak, mevzuat, politika ve uygulamalar, özellikle de 6284 sayılı kanunun uygulaması da gözden geçirilecek.

İlk araştırma 2008'de yapılmıştı

Kadına yönelik aile içi şiddeti izlemek ve aile içi şiddetle mücadele etmek için göstergeler belirlenebilmesi amacıyla ilk kez ülke genelinde Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün yararlanıcı kurum olduğu, AB 2005 Katılım Öncesi Mali Yardım Programı kapsamında Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünce 'Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması' yürütülmüştü.

Sonuçları TÜİK 'Resmi İstatistik Programı' kapsamında resmi veri olarak değerlendirilen araştırmanın temel bulguları ve istatistikler ise Şubat 2009'da kamuoyuyla paylaşılmıştı. Araştırmanın sonuçları, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için alınan önlemler ve üretilecek politikalara temel oluşturmuştu.

Araştırma, 12 bölge için şiddet düzeylerinin farklılık gösterdiğini ve evlenmiş kadınların yüzde 26 ile yüzde 57 arasındaki oranlarda eşleri tarafından hayatlarında en az bir kez fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldıklarını göstermişti.

Eşleri tarafından şiddete maruz kalmış kadınların fiziksel veya ruhsal sağlık sorunları yaşama olasılıklarının şiddet yaşamamış kadınlara oranla iki kat daha fazla olduğu, her 10 kadından birinin gebeliği süresince şiddete maruz kaldığı da tespit edilmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.