Kadına şiddete mobil uygulamalı çözüm

Kadına şiddete mobil uygulamalı çözüm

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, kadına yönelik şiddeti durdurmaya yönelik ‘Kırmızı Işık’ uygulamasının detaylarını açıkladı.

Türkiye’de son beş yıl içinde şiddet gören 80 kadın hayatını kaybetti. Sadece geçen yıl şiddete maruz kalan kadın sayısı 28 bin civarında.

Bu toplumsal soruna çözüm bulmak amacıyla GSM şirketi Vodafone, yeni bir mobil uygulama geliştirdi. ‘Kırmızı Işık’ uygulaması ile kadınlar şiddete maruz kaldıkları anlarda, kolluk kuvvetleri veya yakınlarına kolaylıkla haber verebilecek.

Uygulama, şiddet gören kadınların kendilerini daha güvende hissetmeleri için hayata geçirildi. Kadına yönelik şiddetin ağır bir insan hakkı ihlali ve ciddi bir toplumsal sorun olduğunu kaydeden Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, “İçinde bulunduğumuz dijital bağlantı çağında, bu olguyla mevcut yöntemlerle birlikte yeni ve inovatif enstrümanlar geliştirerek mücadele etmek son derece önemli. Vodafone Türkiye olarak sadece mahkemelerin uygun gördüğü kadınlar haricinde, ihtiyacı olan tüm kadınlar için, kadına şiddetin durdurulmasında etkili olacağına inandığımız Kırmızı Işık uygulamasını geliştirdik.” ifadelerini kullandı.

Ticari faaliyetlerinin yanı sıra sosyal yatırımlarıyla da Türk toplumunun gelişmesine ve yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunmak istediklerini belirten Hasan Süel, “Başka bir deyişle mobil ile inovatif çözümlerle sosyal dönüşüme olumlu katkıda bulunuyoruz. Kadının sosyal ve ekonomik statüsünü yükselten çalışmalardan daha fazlasına ihtiyacı olduğunun da bilincindeyiz.” dedi. Süel, yapılan araştırmalard mobil teknolojiyle beraber kadınların yüzde 93’ünün kendisini daha güvende hissettiği bilgisini paylaştı. Aynı araştırmaya göre kadınların yüzde 85’i ise mobil teknolojiler sayesinde daha özgür olduğunu düşünüyor.

Vodafone Kırmızı Işık uygulaması sayesinde şiddete maruz kalan kadınlar, kolluk kuvvetleri ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilecek. Uygulamada acil durumlarda ulaşılması istenen 3 kişi tek tuşla kaydedilebiliyor ve Salla&Uyar özelliğiyle telefonun sallanması ile kayıtlı kişilere mesaj ve konum bilgisi “Acil SMS” olarak gönderiliyor. Ayrıca Alo 183, 155 Polis imdat, Ambulans ve Jandarma acil numaraları tek tuş ile aranabiliyor. Kırmızı Işık uygulamasında, kadına en yakın ASPB Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi adresleri, başvurabileceği kuruluşlar ve haklarıyla ilgili bilgiler de bulunuyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.