Kademe cezası alan memurun görevine son verilecek

Kademe cezası alan memurun görevine son verilecek

Kademe cezası alan memurun görevine son verilecek

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren ‘torba yasa tasarısı’ içinde yer alan ve memurun iş güvencesine daraltarak son veren maddenin komisyondan geçmesinin ardından, torbaya eklenmek üzere hazırlanan AKP önergelerinde memurları ilgilendiren yeni bir düzenleme yer aldı.
 
Buna göre; aday memurken aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan memurun görevine son verilecek. Aday memurken uyarma ve kınama cezası alanlar ise memuriyetten atılmayacak.
 
2011 yılında, Devlet Memurları Kanunu’nda aday memurlara ilişkin yapılan düzenlemeyle “Adaylık süresi içinde disiplin cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir” hükmü getirilmişti. Açılan dava sonucunda Anayasa Mahkemesi 2013’te hükmü iptal etmişti. Önergeye göre; aday memurken aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan memurun görevine son verilecek. Aday memurken uyarma ve kınama cezası alanlar, memuriyetten atılmayacak. Anayasa Mahkemesi kararı geriye yürümediğinden 2011’den bu yana tesis edilen işlemler iptal olmayacak. Sadece dava açanlar ve davası devam edenler, bu karardan yararlanabilecek. Öte yandan, Soma’da yakınlarını kaybedenlere 301 konut yapılasına ilişkin önerge kabul edildi. Konutların önce bağışlarla yapılması öngörülüyor. Eğer bağışlarla konut ihtiyacı karşılanamazsa kamu tarafından konutlar tamamlanarak hak sahiplerine bedelsiz olarak teslim edilecek. Kabul edilerek tasarıya eklenmesi beklenen önergeler özetle şu düzenlemeleri içeriyor.
 
Bakanlar Kurulu’nca kentsel dönüşüm ilan edilen yer, mera kışlak alanın dışına çıkacak. Düzenlemeyle, kentsel dönüşüm ve değişim projesi kapsamında kalan mera yaylak ve kışlak gibi yerlerin kamu yatırımları için gerekli bulunan yerlerden sayılarak tahsis edilmesi öngörülüyor. Anayasa Mahkemesi daha önce, mera ve kışlakların imara açılması düzenlemeleri iptal etmişti. Maden Kanunu’na geçici bir madde eklenerek, yeraltı işlerinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının yeraltı işlerine ilişkin rödevans sözleşmelerinde meyana gelebilecek maliyet artışlarının fiyat farkı olarak Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından ödenecek. Diğer mahkemelere göre iş yoğunluğu fazla olan mahkemelerde görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele ayda 50 ve her bir personel için yılda 300 saati geçmemek kaydıyla fazla çalışma ücreti ödenecek.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.