Kaçaklara "Umut" oluyorlar

Kaçaklara "Umut" oluyorlar

Sahil Güvenlik arama kurtarma gemisi TCSG Umut, Ege Denizi'nde olumsuz şartlarda karşı kıyıya varmaya çalışan kaçakların sağ kurtulmasına katkıda bulunuyor.

Sahil Güvenlik arama kurtarma gemisi TCSG Umut, düzensiz göç ve kaçakçılıkla mücadelede etkin rol oynayan modern sistem ve cihazlardan oluşan donanımıyla, görev yaptığı Ege Denizi'nde olumsuz şartlarda karşı kıyıya varmaya çalışan kaçakların sağ kurtulmasına katkıda bulunuyor.

TCSG Umut'un arama kurtarma faaliyetlerine, AA ekibi de tanıklık etti.

Gece yarısı radar ve gece görüşlü kameralarla tespit edilen yaklaşık 40 kişinin bulunduğu lastik bota, durması için siren çalınıp ışık tutularak yaklaşıldı.

Kaçakları taşıyan bot durmayınca bir ekip, gemiden indirilen botla kaçakların yanına gitti.

Ekiptekilerin, çalışmalar sırasında kapasitesinin üzerinde kaçağın bindiği lastik botların alabora olmaması amacıyla azami gayret gösterdiği, aralarına çocukları alan kaçaklardan bazılarının ise motoru durduğu sırada suya eğilip kulaç atarak botlarıyla uzaklaşmaya çalıştıkları gözlendi.

Geminin komutanı Yarbay Cüneyt Kara, AA muhabirine, dirençte bulunmaları durumunda kaçakları taşıyan botların gemi ve lastik bot manevralarıyla emniyetli şekilde zarar verilmeden durdurulmak istendiğini belirterek, "Bazı şartlarda durmayıp seyirlerine devam ederek direnç gösteriyorlar. Bu kapsamda birinci önceliğimiz, düzensiz göçmenlerin can emniyetidir. Çünkü hiçbir deniz tecrübesi olmayan, taşıma kapasitesinin çok üzerinde botlara bindirilen düzensiz göçmenler, panikle, botun alabora olmasına ve can kaybına yol açabilir. Bu nedenle bu hususlarda çok hassas davranıyoruz" diye konuştu.

10 kaçaktan 9'u, Ege Denizi'nde kurtarılıyor

İstatistiklere göre, kaçakların yüzde 90'ından fazlası, Ege Denizi'nde kurtarılıyor.

Yunan adalarından Midilli'nin 5, Sakız'ın 4,2, Sisam'ın 1, Sömbeki'nin 3,8, İstanköy'ün 3 ve Rodos'un 10 mil gibi kısa mesafelerde bulunması, Ege Denizi'nin tercih edilmesinin başlıca nedeni gösteriliyor.

Yakalanan kaçakların çoğu, göçmen kaçakçıları aracılığıyla yola çıkıp, deniz geçişi esnasında kendi kaderlerine terk edilenlerden oluşuyor.

Ege Denizi'nde geçen yıl 528 olayda 12 bin 884 kaçağı kurtararak göçmen kaçakçılığı iddiasıyla ise 72 kişiyi yakalayan Sahil Güvenlik ekipleri, "Ege'de Umut Harekatı" kapsamında yılbaşından 20 Mayıs'a kadar ise 7 bin 255 kaçağı kurtardı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 21 kişiyi yakaladı.

"Sahil Güvenlik Açık Deniz Arama Kurtarma Gemi Projesi" kapsamında inşa edilen dört gemiden üçüncüsü olan TCSG Umut'un yanı sıra, TCSG Dost Samsun'da, TCSG Güven İstanbul'da, TCSG Yaşam Mersin'de konuşlu bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.