Kaçak malların satışına market modeli geliyor

Kaçak malların satışına market modeli geliyor

Gümrükten kaçak olarak geçirilmeye çalışılırken yakalanan mallar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın perakende mağazalarında satılıyor.

Kazım Pıynar'ın haberi;

Bu ürünleri ağırlıklı olarak, kendi dükkânların-da satmak isteyen esnaflar alıyor. Vatandaşların, mağazalardaki ürünlerden haberdar olmasını isteyen İstanbul Gümrük Bölge Müdürlüğü, afiş uygulamasını hayata geçirecek. Ürünler mağazaların vitrinlerine asılacak kataloglarla satışa sunulmadan 5 gün önce ilan edilecek. Afiş uygulamasının ardından gazetelere ilan verilmesi planlanıyor.

Her yıl milyonlarca lira değerindeki eşya gümrükten kaçak olarak geçirilmeye çalışılırken yakalanıyor. Yalnızca 2012’de kaçak olarak ele geçirilen ürünlerin değeri 705,2 milyon lira. Giyim eşyası ve elektronik eşya başta olmak üzere yakalanan bu ürünler, adli sürecin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın perakende satış mağazalarına götürülüyor. Sayısına göre mağazalara dağıtılan eşyalar, o bölgedeki halkın satışına sunuluyor. İstanbul’da 2, Edirne ve Ankara’da da birer tane olmak üzere Türkiye genelinde 4 perakende satış mağazası bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bu mağazalarda satışa sunulacak ürünlerden daha fazla kişinin haberdar olması için afiş uygulamasını hayata geçiriyor. Şimdiye kadar hangi ürünün, hangi mağazada kaç liraya satılacağını 5 gün önceden kendi sitesinde duyuran Bakanlık, süpermarketlerin yaptığı gibi mağazaların vitrinlerine ürünlerin kataloglarını asacak. 14 Ocak’ta İstanbul’daki mağazalarda başlayacak uygulamayla vatandaşlar kataloglardan ihtiyacı olan ürünleri seçip alışveriş yapabilecek.

Gümrük Bölge Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşların birçoğunun siteden yapılan ilanlara bakma fırsatı bulamadığını, bu nedenle böyle bir projeyi hayata geçirmeye karar verdiklerini belirtiyor. Siteyi genelde mağazada satılan ürünleri kendi dükkânlarında daha pahalıya satmak üzere alan esnafların takip ettiğini belirten yetkililer, asıl ihtiyacı olan vatandaşa ürünlerin ulaşamadığını ifade ediyor. Yetkililer, “Örneğin bir cep telefonu piyasada bin liraya satılıyor. Biz bunu mağazamızda 800 liradan satıyoruz. Bu işin esnaflığını yapan kişi siteyi takip edip gelip tüm ürünleri alıyor ve kendi mağazasında bin liradan satıyor. Yani asıl hedef olan vatandaşa bu ürün ulaşmıyor. Yeni uygulama ile hangi ürünlerin satılacağı perakende mağazalarımızın camlarına asılacak ve vatandaş ona göre o gün gelip istediği ürünü alabilecek.” açıklamasında bulundu.

Zaman