Kabe'deki üçüncü genişletme çalışmaları başladı

Kabe'deki üçüncü genişletme çalışmaları başladı

Suudi Arabistan Kralı Selman'ın himayesi ve katılımıyla Kabe'de yapılan üçüncü genişletme çalışmalarının açılışı yapıldı

Açılış töreni, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi (Haremeyn) İşleri Genel Başkanı Şeyh Abdurrahman Es-Südeys, Maliye Bakanı İbrahim Assaf yapılan çalışmalar hakkında bilgi içeren birer konuşma yaptı.

Kabe'de yapılan genişletme, Suudi Arabistan'ın Mescid-i Harem'de yaptığı üçüncü çalışma oluyor. Suudi Arabistan'ın vefat eden Kralı Abdullah döneminde başlatılan çalışmalar, şimdiye kadar yapılan en büyük genişletme projesi olma özelliğini taşıyor. Proje çerçevesinde binlerce bina ve iş yeri yıkıldı. Yıkılan binalar için tazminat olarak yüklü meblağlar ödendi. Kabe'deki ilk genişletme çalışması 2009 yılında başlatılmıştı. Bundan da 2 binden fazla bina ve işyeri etkilenmişti.

AYNI ANDA 107 BİN KİŞİ TAVAF YAPABİLECEK

Tavaf alanında yapılan genişletmenin tamamlanması ile saatte 52 bin kişinin tavaf yapabildiği alandaki bu rakam, saatte 107 bine çıkarılmış olacak. Tavaf alanında aynı anda 278 bin kişi namaz kılabilecek. Çalışmalar, Kabe'de namaz kılan ve umre ziyaretinde bulunanları etkilemeden devam ettirilmeye çalışılıyor.

Projenin toplam maliyeti hakkında tam bir rakam belirtilmese de milyarlarca doları aştığı tahmin ediliyor. Daha önce Kabe'de aynı anda 600 bin kişi namaz kılarken bu sayı proje tamamlandığında 2 milyon kişiye ulaşacak. Mescid-i Haram'ın çevresindeki bölgelerin büyük bir kısmı binalardan arındırıldı. Bu sayede ziyaretçilerin hareketi kolaylaştırldı. Şimdiye kadar yaklaşık 5 bin 882 binanın yıkıldığı ifade edildi.

Proje kapsamında ayrıca yayaların kullanacağı elektrikli merdivenlerin bulunduğu tüneller ve sadece araçlar için yeni bir yol şebekesi yer alıyor. Tamamlanan Sa'y alanında ise saatte 118 bin kişi Sa'y yapabiliyor. 158 asansör ve 680 yürüyen merdiven yapıldı. Mescid-i Haram'ın alanında yeni yapılan 8 projenin uygulanmasında yaklaşık 10 bin işçi çalışıyor. Proje kapsamında ayrıca abdest yerleri geliştirildi ve yenileri yapıldı.

OSMANLI REVAKLARI KALDIRILDI, TEKRAR YERİNE KONULDU

Çalışmaların başlangıç noktası el-Safa kapısı ile el-Fetih kapısının yer aldığı alan olmuştu. Daha sonra aşamalı olarak Osmanlı revaklarının kaldırılması işlemlerine başladı. Kaldırılan revaklar geçtiğimiz günlerde yeni yerlerine yerleştirilmeye başlandı. Revakların yerleştirilme işlemleri devam ediyor. Revakların geri çekilmesiyle tavaf alanı daha da genişleyecek. Böylece daha çok insan aynı anda daha rahat tavaf yapabilecek.

Kabe'deki genişletme çalışmalarının ardından bir bölüm daha önce hizmete açılmıştı. El-Umre kapısı ile el-Fetih kapısı karşısında yer alan genişletme çalışmaları ile burada 200 bin kişi namaz kılabiliyor. 10 bin abdest alma yeri yapıldı. İnşaatlara namaz vakitleri haricinde gece gündüz devam ediliyor.

Cihan

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.