Kabe'deki genişletme çalışmaları devam edecek

Kabe'deki genişletme çalışmaları devam edecek

Türkiye'nin Cidde Başkonsolosu Fikret Özer, Mekke'de Kabe'deki genişletme çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye\'nin Cidde Başkonsolosu Fikret Özer, genişletme çalışmaları kapsamında Kabe'nin çevresindeki üçte ikilik bölümün yıkıldığını, son bölümün ise bu hac döneminin ardından söküleceğini bildirdi.
 
Özer, Suudi Arabistan yönetiminin genişletme projesini üç senelik zaman dilimine ayırdığını belirtti. Çalışmaları yürüten Türk şirketinin bazı bölümlerde yıkımın ardından betonarme çalışmalarını tamamladığını ifade eden Özer, son bölümün ise daha sonra söküleceğini kaydetti.
 
Şu ana kadar sökülen parçaların Müzdelife ile Arafat arasında bir atölyeye taşındığını ve malzemelerin tamamının elden geçirilip, bir kısmının tamir edilmesi gerektiğini anlatan Özer, şöyle konuştu:
 
"Kabe'deki genişletme çalışmaları kapsamında üçte ikilik bölüm yıkıldı, son bölüm ise bu hac döneminin ardından sökülecek. İnşallah bu hac döneminden sonra yeniden monte edilmesi gereken bölümlerin montesine başlanacak. Yeni inşa edilen bölümde bütün sütunların, sökülecek yerlerin filizleri hazır durumda. Çeşitli temaslarımızda Suudlular, bunların sökülüp yerine betondan bir şeyler yapmanın belki çok daha kolay bir şey olduğunu söylediler. Ancak Kral'ın talimatıyla 'tarihilik ile modernliğin meczedileceği bir durum olsun, bunlar kendi asli unsurlarıyla yeniden inşa edilsin' şeklinde karar alındı."
 
Monte edilecek yerlerle ilgili bazı itirazların bulunduğunu, yeni yapılan bölümlerin ana koridorlarından Kabe'nin görülmemesinin sorun olduğunu aktaran Özer, "Bu sorun sütunların 125 santimetre yükseltilerek üzerine kurulmasıyla halledildi" ifadesini kullandı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.