Kabe dışında her şey yıkıldı: 1890 Mekke, 2016 Mekke

Kabe dışında her şey yıkıldı: 1890 Mekke, 2016 Mekke

Sultan Abdülhamid, 1880’lerde fotoğrafçılık daha yeni yeni gelişirken Osmanlı coğrafyasında çekimler yaptırmıştı

Hava fotoğrafçısı Orhan Durgut, 12 yıl boyunca Mekke’yi helikopterle aynı noktadan fotoğrafladı. Kendisinden önce Sultan II. Abdülhamid’in bu şekilde Mekke’nin panoramik fotoğraflarını çektirdiğini anlatan Durgut, arşivini ‘2006-2017 Panorama Mekke-i Mükerreme’ adıyla kitaplaştırdı.

Orhan Durgut, Mekke’nin 12 yılına şahitlik ettiği dönüşümünü Hürriyet'e şöyle anlattı: 

20 yıl önce, yılda 1-1,5 milyon kişi hac yaparken, bugün İslâm ülkelerinden gelen kontenjan artış talepleri ile 4 milyon civarında kişi aynı anda hac görevini yerine getiriyor.

Artan talep nedeniyle hem Mescid-i Haram hem de konaklama ihtiyaçları için bir şeyler yapmak gerekiyordu. Öncelikle Kâbe’ye yakın plandaki eski tip binlerce otel yıkılıp daha geri plana daha modern tesisler yapılarak talep karşılandı. Yıkılan yapılarla ortaya çıkan boş alanın büyük bölümü Mescid-i Haram’ın genişletilmesine kullanıldı.

Konaklama talebi için ayrılan yer az olduğundan, yeni otellerin göğe yükselmesi kaçınılmazdı. Bu arada Mescid-i Haram’da da cemaat kapasitesini artıracak çalışmalar yapıldı. Kâbe’nin kendi yapısı haricinde her şey yıkıldı, baştan inşa edildi.

Yeni ve  geniş yollar açılıp metro çalışmalarına başlandı. Mekke-i Mükerreme ile Medine-i Münevvere arasında yapılan hızlı tren hattı da çalışmaya başladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.