Jensen'den Venstreli milletvekiline destek

Jensen'den Venstreli milletvekiline destek

Danimarka'da eski Dışişleri Bakanı Jensen, Filistinlilere yönelik uygulamaları "Apartheid gibi" diyerek İsrail'i eleştiren Venstreli milletvekiline destek verdi.

Danimarka'nın en büyük partisi durumundaki liberal parti Venstre'nin eski başkanlarından ve eski Dışişleri Bakanı Uffe Ellemann-Jensen, İsrail'e eleştirileriyle gündeme gelen ancak açıklamaları parti içinde destek görmeyen Venstreli Milletvekili Jakob Engel-Scmidt'e destek çıktı.

Eski dışişleri bakanları Mogens Lykketoft ve Niels Helveg Petersen ile Berlingske gazetesine yazdığı makalede İsrail'i eleştirerek Apartheid benzetmesi yapan Uffe Elleman-Jensen, "İsrail 1967 yılında belirlenen sınırlar içinde Yahudi çoğunluğun olduğu demokratik bir ülke ya da demokrasinin olmadığı apartheid şartlarını andıran Yahudi bir ülke olma arasında seçim yapmalı" şeklinde fikirlerini belirtmişti.

Batı Şeria'ya yaptığı 5 günlük ziyaretin ardından tanık olduğu İsrail'in uygulamalarını Güney Afrika'daki "Apartheid gibi" diye nitelendiren milletvekili Jakob Engel-Scmidt'in açıklamaları üzerine görüşü sorulan Uffe Ellemann-Jensen "Ne yazdıysam ben yazdım ve tabii ki yazdıklarımın arkasındayım" diyerek Venstre'nin genç milletvekili Jacob Engel-Scmidt ile aynı görüşte olduğunu söyledi.

Venstre milletvekili Jacob Engel-Schmidt, Batı Şeria'dan Danimarka'ya döndükten sonra izlenimlerini Politiken gazetesine "İsrail apartheidini durdurun" başlığıyla yazarak gördükleri karşısında şaşkınlığını gizleyememiş ve Danimarka'nın İsrail'in bir müttefiki olarak beklentilerinin daha fazla olduğunu cesurca söylemesi gerektiğini belirtmişti. Engel-Scmidt'in İsrail'e eleştirisi parti içinde hoş karşılanmamış, Venstre'nin politik sözcüsü Inger Stöjberg, bir zamanların Güney Afrika Cumhuriyeti ile İsrail'in birbirine benzetilemeyeceğini ve Engel-Scmidt’in açıklamalarının partinin görüşü olmadığını açıklamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.