Japonya'ya limon ihracatı başlıyor

Japonya'ya limon ihracatı başlıyor

Limon ihracatında yeni bir pazar açılıyor. Uzakdoğunun en zengin ülkelerinden olan Japonya'ya limon ihracatı başlayacak.

Japonya ile başlayan bu ihracat limon üreten çiftçinin yüzünü güldürecek. Limonun ardından diğer önemli bir meyve olan kirazında Japonya'ya ihracatı sağlanacak.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Japonya'nın limon için gerekli izinleri verdiğini belirterek, "Bu aydan itibaren tüm ihracatçılarımız Japon standartlarını yerine getirmek kaydıyla Japonya'ya limon ihraç edebilecekler" dedi.

Türkiye'nin yoğun çabaları ve yaş meyve-sebze sektörünün ısrarlı girişimleri sonuç veriyor. Greyfurt, limon ve kiraz üzerinde yoğunlaştırılan çalışmalar bir sonuç daha verdi. Narenciye ve kiraz ürünlerinin Uzakdoğu'ya ihracatının başlatılabilmesini sağlamak amacıyla Ekonomi Bakanlığı nezdinde kurulan Uzakdoğu'ya Yaş Meyve Sebze İhracatını Geliştirme Komitesi'nin çalışmaları sonucunda, 2011 yılı Ocak ayında Japonya'ya greyfurt ihracatının başlamasının ardından limon için de izin çıktı. Israrlı takipler ve iki ülke arasındaki ilişkilerde yaşanan olumlu havanın etkisiyle Japonya Resmi Gazetesi'nin 7 Şubat 2014 tarihli sayısında yer alan resmi bildiri ile "0,8 derece ve altında 12 gün boyunca soğuk işlem uygulamasına tabi tutulmak şartıyla" Japonya'ya Türkiye'den limon da ihraç edilebilir oldu.

Türk ihracatçısının yüzünü güldüren gelişmeyle ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Japonya'ya limon ihracatında gerekli izinlerin çıktığı müjdesini verdi. Uzakdoğu'ya Yaş Meyve Sebze İhracatını Geliştirme Komitesi'nde de yer alan Kaçmaz, komite olarak yaptıkları çalışmaların limon ürününde de sonuca ulaştığını söyledi. Türkiye olarak uzun yıllardan beri yaptıkları çalışmalarda 2011 yılında Japonya'ya greyfurt ihracatını gerçekleştirdiklerini anımsatan Kaçmaz, "İkinci çalıştığımız ürünse limondu. Limonda da gerekli izinler çıktı. Bu aydan itibaren tüm ihracatçılarımız Japon standartlarını yerine getirmek kaydıyla Japonya'ya limon ihraç edebilecekler" diye konuştu.

"SIRADA KİRAZ VAR"

Japonya'nın ürün bazında çalışarak ithal izni verdiğine dikkat çeken Kaçmaz, "Bu nedenle ikinci ürünümüz limondu, üçüncü ürünümüz ise kiraz. Kirazda da sonlara yaklaştık. Kısa bir süre içerisinde kiraz için de ihraç izni çıkacak. Daha sonra da diğer ara ihraç ürünlerimizle ilgili olarak çalışmalarımız sürecek" ifadelerini kullandı.

Yaş meyve ve sebze ihracatını artırmak için yaptıkları çalışmaların sadece Japonya'ya yönelik olmadığının da altını çizen Kaçmaz, bütün uzak ülkelere ve yeni pazarlara yönelik çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Özellikle Çin Halk Cumhuriyeti'ni önemsediklerini vurgulayan Kaçmaz, şöyle devam etti: "Bildiğiniz gibi Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında Gıda Güvenliği Çerçeve Anlaşması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde imzalandı. Bununla ilgili olarak da şu anda Çin makamlarıyla yaş meyve-sebze ihracatı için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Çin kapısını açmak için yoğun çaba içerisindeyiz. 2023 ihracat hedefi doğrultusunda bu tür çalışmalarımız sürecek. Yeni pazarlara daha çok nasıl yaş meyve ve sebze gönderebiliriz diye çalışmalarımızı sürdürüyoruz.";

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.