Japonya'da insanımsı robotlar endişe kaynağı!

Japonya'da insanımsı robotlar endişe kaynağı!

Robot kullanımının açık ara en yaygın olduğu ülke olan Japonya'da insanımsı robotların başarısı ciddi bir endişe kaynağı haline geliyor.

Robot kullanımının -günlük hayatta olsun, iş hayatında olsun- açık ara en yaygın olduğu ülke olan Japonya'da yapılan konuya ilişkin araştırmaların ortaya koyduğu ortak bir endişe var:

''Nüfusun büyük bir kısmı mevcut gidişatın sürmesi halinde bundan 50 yıl sonrasında insan istihdamının çok ciddi oranda sekteye uğrayacağı konusunda hemfikir.''

Yani insanların yerlerini robotlar alacak ve doğal olarak insanlar da işsiz kalacak. Üstelik Japonya'nın 150 milyona yaklaşan nüfusa sahip olduğunu ve yer altı kaynaklarının da çok zengin olmadığını göz önünde bulundurursak bu endişenin oldukça yerinde olduğunu söyleyebiliriz.

İşte haberimize konu olan gelişme de tam olarak bununla ilgili. Geçtiğimiz Nisan ayında Aiko Chihira isimli hümanoid'i (yani insansı robot) resepsiyonist olarak işe başlatan Japonya ilk başta bir aylığına pilot uygulama olarak 'projenin' başarısının ertesinde hem süreyi uzatmış dahası ülke genelindeki büyük ölçekli bazı firmalar da benzer robotları 'işe almaya' başlamıştı.

Şimdi de benzer şekilde Osaka'daki bir giyim mağazası Minami isimli bir diğer insansı robotu gömlek satmakla görevli satış personeli olarak çalıştırmaya başladı. Önündeki bilgisayarla eşzamanlanan ve bilgisayar ile kamera üzerinden müşterinin vücut ölçülerini otomatik olarak hafızasına yükleyen bu 'hanım robot' iş tanımının haricinde ses tonunu duruma göre değiştirebilecek derecede akıcı biçimde konuşuyor, gülüyor, çeşitli mimik hareketleri yapıyor ve hatta göz bile kırpıyor. Dahası mağazanın satış rekortmeni yine kendisi.

yenisafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.