Japonya'da binaların yüzde 80'i depreme hazır

Japonya'da binaların yüzde 80'i depreme hazır

Japonya Kyoto Üniversitesi Afet Önleme Araştırma Enstitüsü Başkanı Nakashima, "Japonya'da bina yapım-denetim ahlakı ve disiplinini kurduk. Binalarımızın yüzde 80’ini depreme hazırladık" dedi.

Japonya Kyoto Üniversitesi Afet Önleme Araştırma Enstitüsü Başkanı Masayoshi Nakashima, 6 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği Kobe depreminden büyük ders aldıklarını belirterek, "Bina yapım-denetim ahlakı ve disiplinini kurduk. Binalarımızın yüzde 80’ini depreme hazırladık" dedi.

Japon Deprem Mühendisliği Derneğinin (JAEE) yöneticisi de olan Nakashima, AA muhabirine, ülkesinde depreme nasıl hazırlık yapıldığı ve önlem alındığına dair değerlendirmede bulundu. 

Depreme hazırlanmanın uzun dönemli bir süreç olduğunu anlatan Nakashima, bina yapımında kurallara uyulmasının önemine dikkati çekti. Nakashima, "Biz Japonlar, ahşap tasarım ve uygulamasından edinilen yüzyıllık deneyimden en iyi şekilde yararlanarak çelik yapı inşaat teknolojilerini geliştirdik. Binalarımızı buna göre yapıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Nakashima, geçmişe göre artık daha dayanıklı binalar yapıldığını ifade ederek, "Günümüzde yapılan binalar, 50 yıl önce yapılan binalara göre daha dayanıklı. Eski binalar depremde ilk kurban olacaklardır." diye konuştu.

Japonların özellikle "yeni gelişmeler" konusunda yoğun çaba gösterdiklerini belirterek, "Yeni gelişme, yeni buluş ve ileri mühendislik konuları daima ilgi çekici hedeflerimiz arasında yer almış, bunun sonucu olarak Japonya'da birçok yeni ürün geliştirilmiştir. Örneğin yüksek dayanımlı çelik, yüksek sertlikte çelik, yangına dayanımlı çelik, ultra yüksek dayanımlı civatalar ve beton dolumlu çelik bunlardan birkaçıdır" ifadesini kullandı.

Nakashima, depreme hazırlıkta eğitimin çok önemli olduğunu, Japonya'da bu eğitimin yerel yönetimler tarafından verildiğini söyledi. Nakashima, şunları kaydetti:

“Şiddetli yağmurları radarları kullanarak tahmin edebiliyoruz. Yağmuru veya tayfunu durduramayız fakat geleceğini biliyoruz ve hazırlık yapıyoruz. Biz Japonya'da deprem uyarı sistemi kurarak, yer altına yerleştirdiğimiz sensörle depremden ancak 20 saniye önceden haberdar olabiliyoruz. 'Depremden sonra şehirde ne olacak' diye sorarak hazırlık yapıyoruz. 'Deprem oldu, 5 dakika sonra ne olacak?' diye soruyoruz. Şehrin hangi bölgelerini çok etkiledi. Hangi bölgelere ne kadar itfaiye ve sağlık elemanı göndereceğimize karar veriyoruz."

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.