Japonların uzun yaşam sırrı Türkiye'ye örnek olacak

Japonların uzun yaşam sırrı Türkiye'ye örnek olacak

İstanbul'da düzenlenecek kongrede, yaşam süresi en uzun ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Japonya'nın uzun ve sağlıklı yaşama ilişkin sırları anlatılacak.

Ankara Üniversitesi (AÜ) ile Türkiye Yaşlılık Konseyi Derneğince (TÜRYAK) düzenlenecek kongrede, yaşam süresi en uzun ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Japonya'nın uzun ve sağlıklı yaşama ilişkin sırları anlatılacak.
 
TÜRYAK ve AÜ Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) işbirliği ile 13-14 Mart 2015 tarihlerinde İstanbul'da ''Uluslararası Uzun ve Aktif Yaşam Kongresi'' düzenlenecek.
 
Kongrede uzun, sağlıklı ve aktif yaşamın sırları tartışılacak. Ekstra bir gün daha sağlıklı ve aktif yaşamaya ilişkin dünyadaki başarılı uygulamalar ele alınacak.
 
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, kongreyle ilgili mesajında gelişmiş ülkelerin neredeyse tümünün gelecek on yıllar içinde nüfuslarının yaşlanmasına tanıklık edeceğini söyledi.
 
Yaşlıların sağlıklı, aktif ve kaliteli yaşam sürmelerini destekleyen bakım hizmetleri ve uygulamaların üzerinde bilimsel çalışmaların, araştırmaların ve tartışmaların yoğunlaştığına dikkat çeken İbiş, bu kapsamda bir kongre düzenleneceğini bildirdi.
 
''Aslında uzun yaşam insanlığın en büyük başarısı''
 
YAŞAM Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete de dünyada 60 ve daha büyük yaştaki bireylerin oranının, 1990'da yüzde 9.2 iken, 2013 yılında yüzde 11.2'ye çıktığını, 2050'ye kadar bu oranın yüzde 21.1'e yükselmesinin beklediğini kaydetti.
 
Özmete, ''60 ve daha büyük yaştaki bireylerin sayısı 2013'te dünyada 841 milyon iken, 2050 yılında 2 milyara kadar yükselecektir'' dedi.
 
Dünyada yaş alan ve daha uzun süre yaşayan bireylerin sayısının artmasıyla ''uzun ve sağlıklı yaşam/longevity'' kavramının gündeme geldiğini ifade eden Özmete, dünyanın ve Türkiye'nin özellikle son 60-70 yıl içinde ciddi demografik bir dönüşüm geçirdiğine dikkat çekti.
 
Gelecek 40 yılda ise bu dönüşümün hızlı bir şekilde süreceğini, uzun ve sağlıklı yaşamın, insanlığın en büyük başarısı ve bir kutlama olduğunu ifade eden Özmete, ''Ancak yaşlılık ve yaşlılığa ilişkin konular, ihtiyaçların ve hizmetlerin gündemini belirlemeye başladı. Yaşam süresi uzadıkça sağlık ürünlerine ve hizmetlerine, evde bakım ve kurumsal bakım hizmetlerinin koordinasyonuna duyulan ihtiyaç arttı'' diye konuştu.
 
Emine Özmete, kongrenin herkese açık olduğunu belirterek, detaylı bilgiye ''http://www.turyak.org/turyak2015/tr/index.htm'' internet adresinden ulaşılabileceğini söyledi.
 
Yaşlanmanın felsefesi konuşulacak
 
TÜRYAK Başkanı Mete Bora ise kongreye Japonya Okinawa Üniversitesinden, 38 yıldır 100 yaşın üstündeki bireyler ile çalışan Kardiyolog ve Geriatri Uzmanı olan Prof.Dr. Makoto Suzuki'nin davetli konuşmacı olarak katılacağını belirtti.
 
Suzuki'nin uzun ve sağlıklı yaşamaya ilişkin sırları açıklayacağını ifade eden Bora, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof.Dr. Bekir Karlığa'nın ise yaşlanmanın felsefesi ve bilgelik konusunda bilgi aktaracağını söyledi.
 
Bora, kongrede, "tıpta yenilikçi uygulamalar, yaşam kalitesi ve bakım hizmetleri, toplumsal farkındalık, sağlıklı yaşlanma psikolojisi, yaşlı hakları, aktif yaşlanma ve doğru beslenme, yaşlı ve çevre uyumu, yaşlı bakımı hizmetleri ve yaşlı bakımında nitelikli işgücü, yaşlanmanın ekonomi-politik ve sosyo-politik boyutları" konularının işleneceğini kaydetti. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.