İzmir'in güneşiyle ulaşım bedava

İzmir'in güneşiyle ulaşım bedava

Güneş enerjisiyle şarj edilen otomobillerin kullanıldığı bir ulaşım sistemi artık hayal değil.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yürütülen ve haziran ayında çalışmaya başlayacak sistemle tamamı yerli tasarım ve teknolojiyle üretilen 3 elektrikli araç ve 1 tekne, güneş enerjisinin ulaşımda nasıl kullanılacağını gösterecek.

İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projeyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan DEÜ Elektronik Malzeme Üretim ve Uygulama Merkezi (EMUM) Müdürü ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Erdal Çelik, güneş enerjisine yönelik araştırmaların dünya genelinde yoğunlaştığını, Türkiye'de de güneş paneli yatırımlarının arttığını ancak bugüne kadar bu teknolojilerin tamamına yakınının ithal olarak karşılandığını belirtti.

Yerli kaynaklardan yüksek katma değerli teknolojiler geliştirmek amacıyla oluşturulan EMUM'un güneş enerjisi konusunda bir süredir çalışma yürüttüğünü, güneş enerjisini elektriğe çeviren Türkiye'nin ilk silisyum esaslı fotovoltaik hücresini ürettiklerine değinen Çelik, bu hücrelerin geniş bir yelpazede kullanılabileceğini göstermek amacıyla farklı bölümlerin işbirliğiyle bir proje hazırladıklarını kaydetti.

Güneş enerjisiyle çalışan araç tasarlayarak uluslararası yarışlara katılan DEÜ Makine Mühendisliği Bölümü ile başlattıkları projeyle güneş enerjisi istasyonlarında şarj edilen elektrikli araçların kullanıldığı bir ulaşım sisteminin mümkün olduğunu anlatmaya çalışacaklarını ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi:

"Atıklardan elde ettiğimiz silisyumdan üretilen fotovoltaik hücreleri kullanarak güneş enerjisi istasyonları kuruyoruz. Tınaztepe kampüsü içinde 3 istasyonun kurulum çalışması devam ediyor. Makine Mühendisliği Bölümü de 3 elektrikli aracın üretimini tamamlamak üzere. Haziran ayında çalışmaya başlayacak sistemle ilk etapta kampüs içi güvenlik personelinin kullanacağı 3 elektrikli araç, güneş enerjisi istasyonlarında şarjlanarak hizmet verecek. Sistemi sonraki etaplarda toplu ulaşım gibi farklı alanlar için de değerlendireceğiz. Ayrıca Deniz Bilimleri Fakültesi'nde elektrikli bir teknemizin üretimi devam ediyor. 1 milyon liralık bu projeyle insanlara güneş enerjisinin ulaşımda nasıl kullanılabileceğini göstermeye çalışacağız."
Projenin tamamlanması sonrası özellikle yerel yöneticiler ve sanayicileri kampüse davet ederek sistemi yerinde anlatmayı hedeflediklerini vurgulayan Çelik, "Sistemin tüm elemanlarının seri üretimine geçmek istiyoruz. Bedava ulaşım sağlayan bu sistemi ülke genelinde yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Araçlardan ilki hazır

DEÜ Makine Mühendisliği Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören ise proje kapsamında kullanılacak araçların ilkinin hazır olduğunu ancak haziran ayından önce tanıtmayacaklarını söyledi.

İki kişilik aracın gün içinde güvenlik personeli tarafından kullanılacağını, gece saatlerinde güneş enerjisi istasyonlarında şarjlanacağını aktaran Gören, "Tasarımda aracın hafif olmasına ve dik bir yamaç üzerine kurulan kampüsün yapısına uygun olacak şekilde güçlü olmasına dikkat ettik. 10 yıllık güneş enerjili araç üretim tecrübemizi kullanarak tamamen yerli tasarımla elektrikli araç üretmiş olduk.

Sistem çalışmaya başladığında güneş enerjisi istasyonları fotovoltaik hücrelerle güneşten elektrik elde ederek kendi bataryalarını şarj edecek. Araçlarımız da bu kaynaktan kendi bataryalarını şarj edecek. Türkiye'de bu yöntemle çalışan ilk sistem olduğunu tahmin ediyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.