İzmir'de Said Nursi ve açılım paneli

İzmir'de Said Nursi ve açılım paneli

Bediüzzaman Said Nursi, vefatının 50. yılında düzenlenen bir dizi etkinlikle anılıyor

Hasan Çilingir'in haberi:

Bediüzzaman Said Nursi, vefatının 50. yılında düzenlenen bir dizi etkinlikle anılıyor. Bu kapsamda Risale-i Nur Enstitüsü tarafından düzenlenen Said-i Nursi'yi anma panelinde katılan konuşmacılar, Said-i Nursi'nin fikirlerini ve çalışmalarını değerlendirdi.

izmir3.jpgBayraklı'da bulunan Tepekule Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 'Said Nursi ve Demokratik Açılım' konulu panele konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Battal ve Yeni Asya Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular, Said Nursi'nin hürriyet ve adalet konularına büyük önem verdiğini söyledi. Türkiye'nin demokratikleşemediğini savunan Kutlular, bunda Cumhuriyet kurulduktan sonra 27 yıl boyunca tek partili dönemin yaşanmasının payı olduğunu kaydetti.
Cumhuriyet kurulurken, dini meselelerde yanlış yapıldığını öne süren Kutlular, laikliğin din karşıtlığı olarak kurulduğunu, oysa laikliğin evrensel anlayışla din ve vicda özgürlüğünü koruması gerektiğini vurguladı.
Kutlular, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin ırkçılık üzerine kurulduğunu' iddia ederek, birleştirici noktanın din olduğunu, hangi ırktan olursa olsun Müslüman olan herkesin birbiriyle din kardeşi olduğunu söyledi.

Açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Panelde konuşan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, milliyetçiliğin ırkçılığa indirgendiğini ifade ederek, bu durumun uzlaşma ve anlaşma kurulmasına engel olduğunu kaydetti.

izmir2.jpgProf. Ergil, ''Türklerden gayrısının da yaşadığı bu coğrafyada insanlara tek kimlik giydirmeye kalkışmak Kürt milliyetçiliğini azdırır. Çok soy küresinden oluşan bir toplumda siz ortak değer, ortak kimlik inşasında özen göstermezseniz bölücülük yaparsınız, birleştiricilik değil.'' diye konuştu.

Süleyman Kösmene'nin yönettiği panelde Prof. Dr. Ahmet Battal ve Ahmet Güleçyüz de birer konuşma yaparak, Said-i Nursi ve demokratik açılım konularındaki görüşlerini açıkladı. Panelin yapıldığı salonun alt ve üst katlarının tamamen dolu olduğu dikkatlerden kaçmadı.

CİHAN

NOT: Cihan Haber Ajansı'ndan gelen haber metni iki sayın konuşmacının sözleriyle sınırlıdır. Diğer sayın konuşmacıların haberleri de gelince eklenecektir.