İzmir'de Kutlu Doğum İçin 575 etkinlik yapılacak

İzmir'de Kutlu Doğum İçin 575 etkinlik yapılacak

İzmir Müftülüğü'nün düzenlediği "Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı" temalı Kutlu Doğum Haftası programı, Sabancı Kültür Sarayı'nda yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Yüksel Salman, kadınlara karşı merhametli davranmayı, sadece insanlara değil hayvanlara, çevreye karşı insanların görevlerinin olduğunu, yetimlere sahip çıkmayı, aileyi koruyup kollamayı, kul hakkı ve kamu hakkı kavramlarını insanlığa Hazreti Muhammed'in öğrettiğini söyledi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetinde bulunuldu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Salman, başkanlığın 1989 yılından bu yana Kutlu Doğum Haftası etkinlikleriyle Hazreti Muhammed'i ve onun insanlığa getirdiği güzellikleri sadece yurt içinde değil yurt dışında da paylaştığını anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2010 yılından bu yana Kutlu Doğum Haftası etkinliklerini belli bir tema etrafında kutlamaya başladığını dile getiren Salman, "Bununla, bireysel ve toplumsal hayatımızda sorun yaşadığımız, sadece ülkemizde değil aslında küresel ölçekte insanlığı huzursuz eden, insanlığın ihtiyaç duyduğu belli noktalara, belli konulara temas etmek suretiyle duyarlılık oluşturmayı amaçlamıştır" diye konuştu.

Salman, bu yılki Kutlu Doğum Haftası'nın "Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı" temasıyla sadece Türkiye'de değil ABD'den Rusya'ya kadar, Balkanlar ve Avrupa'nın tamamında gerçekleştirildiğini kaydetti.

Hazreti Muhammed'in dünyaya gelişiyle insanlığın susadığı, ihtiyaç duyduğu bütün değerlerin dünya sahnesinde yerini almaya başladığını ifade eden Salman, "Biz kadınlara karşı merhametli davranmayı, sadece insanlara değil, hayvanlara, çevreye karşı insanların görevlerinin olduğunu, hayvan haklarını, kul hakkı, kamu hakkı kavramlarını, yetimlere sahip çıkmayı, aileyi koruyup kollamayı sevgili peygamberimizden öğrendik" şeklinde konuştu.

İzmir'de 575 etkinlik yapılacak

İzmir Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu da 14-20 Nisan'daki Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında konferans, panel, konser, bilgi yarışması, kan bağışı, Kur'an ziyafeti, dini, sosyal ve kültürel içerikli 575 faaliyet gerçekleştireceklerini anımsattı.

Muslu, bütün olumsuzlukları aşmak için Kur'an-ı Kerim'in ve Hazreti Muhammed'in çağlar üstü örnekliğinin esas alınması gerektiğini vurgulayarak, "Bir taraftan çağı doğru okumaya çalışırken diğer taraftan da dinin sahih, doğru bilgisini özümseyip vazgeçilmez değerlere sahip çıkmalıyız. Toplum olarak şiddet sarmalından kurtulmanın başka bir çaresi de gözükmemektedir" dedi.

İzmir Valisi Toprak

Bu yılki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin temasının insanlığın çok ihtiyaç duyduğu bir konu olduğunu ifade eden Vali Mustafa Toprak ise Hazreti Muhammed'in Veda Hutbesi'nde insanlığın ihtiyaç duyduğu her şeyi net olarak ifade ettiğini söyledi.

Vali Toprak, şöyle konuştu:

"Bize düşen peygamber efendimizin yaşamı boyunca ortaya çıkardığı, bizlere örnek alınması için gösterdiği davranışları anlamak, idrak etmek, yaşamak ve yaşatmaktır. Şüphesiz ki tüm insanlığın ve dinlerin de ortaya çıkardığı sevgiyi, merhameti, paylaşmayı yaşamak ve yaşatmaktır. Peygamber efendimizin yaşamı boyunca ortaya koyduğu güzellikleri ferdi manada, toplum manasında iyi anlıyor, uyguluyor, yaşatıyorsak o zaman insanlık daha iyi bir noktaya gelecektir diye düşünüyorum. Bugün insanlığın, İslam aleminin ve tüm dünyada oluşan şiddet, çatışma, savaş ve iç çekişmelerin temelinde de bu yüce duyguları anlamama noktasındaki yoğunlaşma buna sebebiyet veriyor diye düşünüyorum."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da günümüzde sadece İslam aleminin değil tüm insanlığın Hazreti Muhammed'in yaşamından ve söylemlerinden alacağı büyük dersler olduğuna işaret etti.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nden 13 yüzyıl önce Hazreti Muhammed'in Veda Hutbesinin aslında insanlığa deklare edilen ilk ve gerçek insan hakları evrensel beyannamesi olduğuna değinen Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnsanları ayrımcılıktan men eden, güzel ahlaka ve adalete davet eden, kibirlenmeye karşı uyaran, merhamet etmeyi özendiren, her fırsatta birlik ve beraberlik ile dayanışmayı ön plana çıkaran Peygamberimizin bize çizdiği yol, bugün kutuplaşma ve çatışmalardan bir türlü kurtulamayan dünyamız için önemini daha da artırmıştır. Peygamberimiz adaleti, istikrarın ve medeniyetin kaynağı olarak görmüş ve sahabelerine sık sık adaletli davranmalarını hatırlatmıştır. Adaletle davrananların Allah katında yüksek makamlarda bulunacaklarını, zalim yöneticilerin ise Allah'tan en uzak kişiler olacağını bildirmiştir. Ve bu ilkeye kendisi de hayatı boyunca bağlı kalmıştır. Bize her fırsatta birbirimize saygı göstererek birlikte yaşamanın faziletlerini anlatan, sevgi, yardımlaşma ve dayanışmayı her zaman ön planda tutan sevgili peygamberimiz Hazreti Muhammed'i sevgiyle, saygıyla, rahmetle ve özlemle anıyoruz."

Etkinliğe katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Salman, İzmir Valisi Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e çiçek verildi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.