İzmir'de bin 500'lük ağaca bedel imza

İzmir'de bin 500'lük ağaca bedel imza

Solar çamur kurutma yöntemiyle yılda bin 500 adet ağaç tabiata kazandırılmış olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru güneş enerjisiyle kurutabilmek için Menderes'e yaklaşık 2 milyon liralık 'Solar Çamur Kurutma Tesisi' kuruyor. Solar çamur kurutma yöntemiyle yılda bin 500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçelerde kurduğu arıtma tesislerindeki çamuru kurutmak için önemli bir çevre yatırımına daha imza attı. Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun 'solar' sistemle kurutulması için Menderes'teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nde kurulacak ilk 'Solar Çamur Kurutma Tesisi' için yüklenici firma ile İZSU Genel Müdürlüğü arasında sözleşme imzalanarak çalışmalara başlandı. 634 bin Euro'ya mal olacak tesis ağustos ayında hizmete girecek. Bin 600 metrekarelik alanda yer alacak tesiste yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulacak. Böylelikle çamurun kurutulmasında yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşin kullanılması ile taşıma ve çamur kurutma maliyetlerinden büyük bir tasarruf sağlanmış olacak.

1 MİLYONLUK TASARRUF

Menderes'teki tesisin ardından Bayındır, Torbalı, Ayrancılar, Özdere, Doğanbey, Urla, Aliağa, Kemalpaşa ve Menemen olmak üzere 9 arıtma tesisinde daha Solar Çamur Kurutma yapmayı planladıklarını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, şöyle konuştu: 'Sistemin devreye girmesiyle, bu tesislerden Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ne nakli yapılan yaklaşık 90 ton çamur yeni teknoloji ile kurutulmuş olacak. Böylece, bu tesislerde günlük olarak oluşacağı tahmin edilen yüzde 20 katı madde içeriğindeki çamur, yüzde 80 kuru madde içeriğine getirilerek çamur nakliyesinden yılda yaklaşık 1 milyon TL tasarruf sağlanmayı hedefliyoruz. 6360 sayılı yasa ile Büyükşehir sınırlarına dahil olan Bergama, Çandarlı, Ödemiş ve Çeşme'de de bu tesisleri hayata geçirmeyi planlıyoruz.'

HER YIL BİN 500 AĞAÇ

Solar kurutma yöntemi ile elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık bin ton karbondioksitin atmosfere salınımının engellenmesi anlamına geliyor. Başka bir deyişle, solar çamur kurutma yöntemiyle yılda bin 500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak. Bu projeyle fosil yakıtlara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynağı etkin bir şekilde kullanılacak. Enerji verimliliği sağlanarak, temiz üretim yoluyla çevreye verilen zararı azaltacak bir sistem hayata geçirilmiş olacak.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.