İzmir’de ’arı safari’ uygulaması

İzmir’de ’arı safari’ uygulaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından başlatılan arı safari uygulamasının arıcılığın yoğun yapıldığı yerlerde gerçekleştirildiğini belirterek, “Ege’nin incisi İzmir’de arı safari uygulamasını başlattık” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’de bir ilki daha hayata geçiriyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından başlatılan arı safari uygulaması, arıcılığın yoğun yapıldığı yerlerde gerçekleştiriliyor. Arı safarisi, bir yerden bir yere ve kovandan kovana hareket eden bir günlük arı faaliyeti olarak tanımlanıyor. Bee-safariciler yani arı safariye katılanlar da çalışma kapsamında arının hareketlerini izliyor.

Arıcılığa ve bal üretimine verdiği desteklerle önemli işlere imza atan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu kez de İzmir’de arı safari (bee- safari) uygulamasını başlattı. Arı safari çalışmalarında ildeki bal ormanları ile üretilen arı ürünleri (orman alanları, arılı kovanlar, bal, arı sütü, polen vb.) kullanılacak. Bal ormanı alanları ile o bölgedeki tüm arıcılık üniteleri bee-safari için önemli bir kaynak oluşturuyor ve aynı zamanda üniteler bal ormanına gelen arıcılar ve safariciler için de önemli bir eğitim alanına sahip bulunuyor.

“ARICILIĞI GELİŞTİRMEK İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Ege’nin incisi İzmir’de arı safari uygulamasını başlattık. Türkiye, sahip olduğu 5,6 milyon civarındaki kovan varlığı ile dünya genelinde 3. sırada yer alıyor. Bu çok önemli bir rakam. Bakanlık olarak başlattığımız arı safari uygulaması ile arıcılığı geliştirmek için her türlü desteğe hazırız. Bu işin birçok faydası bulunduğu gibi arıcılık aynı zamanda biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında, sürdürülebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda topraklarımızın büyük bir kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından çok önemli bir faaliyettir” ifadelerini kullandı.

Arıların bal ve diğer arı ürünlerinin sağlıklı beslenme ve şifa kaynağı olduklarını ifade eden Eroğlu, “Aynı zamanda arı kovanlarının içinde bulunan ‘arı kovan havası’ belli kürler uygulandığında astım, bronşit, alerjik reaksiyonlar ve nefes darlığı gibi birçok rahatsızlığı da tedavi ediyor” dedi.
Bakan Eroğlu, ayrıca bu alan içerisine aynı anda 10 kişinin istifade edebileceği Apiair evinin yapılacağını kaydetti. Ahşap olan yapı içinde 10 adet büyük arı kolonisi ve gerekli düzeneklerin yer alacağını belirten Bakan Eroğlu, rahatsızlığı olan insanların yüzüne takacağı bir maske sayesinde kovan içindeki bal, polen, propolis, larva uçucu yağlarının kokusunu içerek tedavilerini gerçekleştirileceklerini ifade etti.

ARI SAFARİYE KATILANLARA ARICILIK HAKKINDA HER TÜRLÜ BİLGİ VERİLİYOR

Arı safariye katılanlara uzman bee-safari rehberi tarafından bal ormanındaki arılıkların, arı kovanlarının, arı kovanının içindeki bal ve arı ürünleri, arı peteğinin incelenmesi, arı sırlamasının gösterilmesi, arı ve arı ürünleri ile ilgili ilginç bilgilerin aktarılması gibi faaliyetler konusunda her türlü bilgi veriliyor. Bee-safari uygulaması sırasında eğer mevsim uygunsa safariye katılanların damızlık ana arı üretimini görebilmeleri için o bölgede bulunan laboratuvardaki suni tohumlama da programa dahil edilebiliyor. Arı safariciler tarafından arıların kovan içindeki faaliyetlerinin görülmesi, arılar hakkında bilgilendirme yapılmasının yanı sıra özellikle çocuklara eğitim verilirken de akvaryum kovan kullanılıyor. Ayrıca bee-safari o bölgede arıcılıkla alakalı festival zamanlarına denk getirilerek, katılımcıların festivali görmelerine de olanak sağlanıyor.

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.