İzmir Büyükşehir İZBAN Torbalı inşaatlarını tamamlıyor

İzmir Büyükşehir İZBAN Torbalı inşaatlarını tamamlıyor

TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla hayata geçirilen ve cumhuriyet tarihinin en büyük şehiriçi toplu ulaşım projesi olan İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) hattının Torbalı ilçesi Tepeköy’e kadar uzatılması için devam eden inşaatlarda sona gelind

TCDD ile imzalanan protokol gereği, yaklaşık 30 kilometrelik ilave hat üzerindeki altı tane istasyon ve dokuz tane karayolu alt ve üst geçidiyle bir yaya üst geçidini Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Cumaovası’ndan Torbalı’ya kadar mevcut tek hat, TCDD tarafından çift hatta çıkarılıyor. Koruma duvarlarının yapımı, sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemlerinin Aliağa-Cumaovası hattına uyumlu bir şekilde Tepeköy’e kadar uzatılması da yine TCDD tarafından yapılacak.

İZBAN'ı toplam 110 kilometreye çıkaracak ilave hat üzerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Tekeli, Pancar, Kuşçuburun, Menderes Gölcükler, Torbalı merkez ve Tepeköy karayolu üst geçitleri tamamlandı. Torbalı merkez ve Tepeköy geçitleri hizmet vermeye başladı. Develi karayolu üst geçidi ile Cumaovası karayolu alt geçidi ve Tepeköy yaya üst geçidinin yapımı ise devam ediyor. Hat üzerinde artan ihtiyaçlara cevap vermesi için projeye eklenen Torbalı Belediyesi karşısı karayolu üst geçidinin de ihalesi yapıldı, önümüzdeki günlerde temeli atılacak. Ayrıca vatandaşlardan gelen talepler ve yeni ihtiyaçlar da değerlendiriliyor. Bu kapsamda iki adet yaya üst geçidinin projelerine başlandı.

Hat üzerinde Develi, Tekeli, Pancar, Torbalı ve Tepeköy’de yapılan beş istasyon tamamlanmak üzere. Projeye, yine artan ihtiyaçlara göre daha sonra eklenen Torbalı Kuşçuburun istasyonu için de yapım çalışmaları, ayrıca hattın haberleşme sistemleri ve fiberoptik kablo döşenmesi çalışmaları da devam ediyor. Karayolu geçitleri için 24 milyon 423 bin, istasyonlar ve haberleşme sistemleri için 36 milyon 580 bin olmak üzere toplam yatırım maliyeti 61 milyon lirayı buluyor.

Hattın devreye girmesiyle Aliağa’dan ve şehir merkezinden binen yolcular, Torbalı’ya kadar güvenli, hızlı, kesintisiz ve konforlu yolculuk imkanına kavuşacak. Selçuk, Bayındır, Tire ve Ödemiş yolcuları da Torbalı’dan itibaren İzmir merkez ve oradan Aliağa’ya kadar raylı sistemle yolculuk yapabilecek. Raylı sistem ağını geliştirmek için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBAN’ı Selçuk’a kadar uzatmak için de uygulama projeleri hazırlıyor. Bu kapsamda Torbalı Tepeköy ile Selçuk arasındaki 26 kilometrelik hatta Sağlık ve Selçuk istasyonları, üç karayolu üst geçidi ve altı adet menfez tipi karayolu alt geçidi yapılacak.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.