İzinsiz mesaj gönderenleri nasıl şikayet edersiniz?

İzinsiz mesaj gönderenleri nasıl şikayet edersiniz?

1 MAYIS’tan itibaren firmaların izinsiz reklam mesajı göndermesi yasaklanırken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da SMS bombardımanına tutulan tüketiciler için “Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi”ni hayata geçirdi.

Tüketiciler artık internetten kimlik bilgisini girerek izinsiz mesaj gönderen firmaları bakanlığa şikayet edebilecek. Boşluktan yararlanan firmalara 50 bin liraya kadar para cezası verilecek. Bugüne kadar yasağa rağmen birçok firmanın tüketiciye izinsiz mesaj atmaya devam ettiğini belirleyen bakanlık internet üzerinden şikayet sistemi kurdu. Bakanlık bugüne kadar reklamlarla ilgili şikayetleri yazılı olarak kabul ediyordu. 

ŞİRKETLER İFŞA EDİLİYOR

İzinsiz mesaj trafiğinden bunalan tüketiciler, artık internet üzerinden Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi ile firmaları şikayet edebilecek. Tüketiciler, kimlik numarası ve doğum tarihini yazarak sisteme girebiliyor. Cep telefonuna gelen onay kodunun ardından sistemde şikayet ekranı açılıyor. Tüketiciler ekranda SMS, sesli arama ve e-posta mesajlarıyla ilgili şikayet kategorilerini işaretliyor. 

Sistem üzerinden kısa mesajın geldiği telefonla elektronik iletinin gönderildiği adresler yazılıyor. Tüketici şikayet sisteminden ileti gönderen firmayı, mesajın içeriğini, tarihi yazarak şikayetini oluşturuyor. Tüketicinin tüm bilgileri doldurduktan sonra “Ticari elektronik ileti onayım olmadan gönderiliyor” seçeneğini işaretlemesinin ardından şikayet formu bakanlığa gönderiliyor. 

Şikayeti bakanlık ekipleri, ilgili firmaları inceleyerek, irtibata geçiyor. Yapılan incelemenin ardından ilgili firmaya ceza kesilirken, tüketiciye de süreçle ilgili bilgilendirme yapılıyor. 1 Mayıs’tan itibaren şirketlerin tüketicinin onayını almadan ticari amaçlı SMS ve e-posta göndermesi yasaklandı. Yasağın ihlali durumunda şirketlere bin liradan 50 bin liraya kadar para cezası kesilebiliyor.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.