İyot yetersizliği cüce yapıyor

İyot yetersizliği cüce yapıyor

İyot yetersizliğinin bebek ve çocuklarda, büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin düşük olması, sağırlık, cücelik, dilsizlik, gebelerde, düşük ve ölü doğumlara neden olduğu bildirildi.

Malaya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Türkiye'nin iyot yetersizliğine bağlı sağlık sorunlarının görüldüğü ülkelerden biri olduğu belirtildi. İyotun yaşam için büyük önem taşıyan bir mineral olduğu anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:"İyot deniz ürünleri, içtiğimiz su ve iyotlanmış tuzda bulunur. İnsan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi ile vücut ısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının yapımında kullanılmaktadır. Günlük olarak alınması gereken miktarda iyot alınamadığında iyot yetersizliği gelişerek toplumda önemli sorunlar doğurabilmektedir. İyot yetersizliğinin belirtileri halsizlik, bitkinlik, tembellik, kilo artışı, deri ve saçlarda kuruma, enfeksiyonlara karşı dayanıksızlık, sürekli üşüme, algıda bozukluktur. İyot yetersizliği, bebek ve çocuklarda, büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin düşük olması, sağırlık, cücelik, dilsizlik, gebelerde, düşük ve ölü doğumlara neden olmaktadır. Her yaşta guatr iyot yetersizliğin oluşturduğu önemli sağlık problemlerindendir. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarını kolay ve ucuz yöntemlerle önlemek mümkündür. Küçük bir önlem alalım. Sofralarımızda iyotlu tuz kullanalım, pek çok hastalığı engelleyelim."

Sel baskınları ile toprak erozyonu gibi nedenlerle Türkiye topraklarında yeterince iyot bulunmadığının altı çizilen açıklamada, “Dolayısıyla da bu topraklarda yetişen besinlerden de vücudun ihtiyacı olan iyot yeteri kadar alınamamaktadır. Günlük tüketilmesi gereken miktarın altında iyot alınması halinde sadece tek bir hastalık değil, bir dizi fonksiyonel ve gelişimsel bozukluklar ortaya çıkmaktadır. İyotlu tuzun iyot içeriğini kaybetmemesi için; serin, kuru ortamlarda, ışık geçirmeyen ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır. Yemeklere konulan tuzdaki iyot pişirilme ile kayba uğradığından yemekle piştikten sonra tuz konulmalıdır. Unutmayalım ki, iyot yetersizliğinin neden olduğu hastalıkları tedavi etmek hem çok zor hem de pahalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.