İyot eksikliğine dikkat

İyot eksikliğine dikkat

Diyetisyen Ruşen Özcan, “İyot eksikliği” konusunda farkındalık oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde görevli Diyetisyen Ruşen Özcan, günlük iyot ihtiyacının yeteri düzeyde karşılanamamasının bir çok hastalığa neden olduğunu kaydederek, toplumda 
  1-7 Haziran İyot Yetersizlikleri Önlenmesi Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Özcan, iyotun vücuttaki en önemli görevinin beyin ve sinir sisteminin normal gelişimi ve fonksiyonunu sürdürmesini sağlamak olduğunu belirtti. İyot eksikliği konusuna dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Özcan, “Günlük yaşamımızda soframızı süsleyen lezzet, tat ve kokularıyla iştahımızı kabartan yiyeceklerin yaşamımızı sağlıklı olarak sürdürebilmemiz için çok önemli görevleri vardır. Yiyecekler yalnızca günlük enerji ihtiyacımızı karşılamakla kalmaz bedensel ve zihinsel gelişim sürecimizde ve sağlığımızın korunmasında çok önemli fonksiyonları üstlenirler. Besinlerin içerisinde bulunan bu önemli öğelerden birisi de iyot elementidir. İyot insan vücudunda çok az bulunan büyüme ve gelişmenin tamamlanabilmesi için elzem olan bir elementtir. İyotun vücudumuzdaki en önemli fonksiyonları beyin ve sinir sisteminin normal gelişimi ve fonksiyonunu sürdürmesini sağlamaktır.  Bu nedenle bebeklik çağından itibaren ihtiyacımız kadar iyot tüketilmesi zihinsel faaliyetlerimiz için oldukça önemlidir.  İyot aynı zamanda vücut için oldukça önemli olan tiroid hormonlarının yapımında kullanılır.  Yetersizliğine bağlı olarak tiroid fonksiyonları da bozulur. İyot yetersizliği bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğine, zeka geriliğine ve cüceliğe yol açar. Yetişkinlerde guatr, fiziksel performans düşüklüğü,  gebelerde preeklemsi, düşük ve ölü doğumlara neden olur.
 
  “ÜLKEMİZDE İYOT YETERSİZLİĞİ BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERMEKTEDİR”
 
  İyotun hangi besinlerde olduğunun ve bu besinlerin nasıl tüketilmesi konusunda da bilgiler aktaran Özcan, “İyot yeryüzünde az bulunan bir elementtir. Yağmur, kar ve rüzgarın etkisi ile topraktan denize taşınır. Bu nedenle deniz ürünleri iyottan zengindir. Özellikle besinlerin yetiştiği topraktaki iyot miktarı besinin içeriğini etkilemektedir. Dağlık bölgelerde erozyonun etkisiyle toprakta yeterli iyot bulunmaz ve buna bağlı olarak o bölgelerde iyot yetersizliği daha sık görülür. Besinlerle yeterli iyot almak her zaman mümkün olmadığı için iyot ihtiyacının çoğu iyotlu tuzlarla karşılanmaktadır.  Tuzdaki iyot kaybının önlenmesi için iyotlu tuzlar mavi ambalajda satılmaktadır ve ışık almayan yerlerde muhafaza edilmelidir. Ülkemizde iyot yetersizliği bölgelere göre değişkenlik göstermektedir. İyotlu tuz kullanımı ve bebeklerin sağlık taramalarının düzenli olarak yapılması geçmiş yıllara oranla iyotlu tuz kullanımından kaynaklanan hastalıklarda büyük oranda etkili olmuştur. Bazı gıdalar vücutta iyotun tiroid bezlerine taşınmasını engelledikleri için fazla tüketimine bağlı olarak tiroid fonksiyon bozuklukları görülmektedir. Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, şalgam, turp gibi gıdaların tiroid hastaları tarafından kullanılmaması gerekmektedir. Mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır, toplumumuzun temel besini olan ekmeğe iyot eklenmelidir, içme suyu iyotlanmalıdır. , iyot tabletlerinin kullanımı desteklenmelidir.”

 

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.