İÜ'nün tarihi kapısındaki tuğra ortaya çıktı

İÜ'nün tarihi kapısındaki tuğra ortaya çıktı

İstanbul Üniversitesi'ni tarihi kapısında yer alan tarihi padişah tuğrası 87 yıl aradan sonra tekrar ortaya çıkarıldı

İstanbul Üniversitesi’nin duvarlarının restorasyonu ile başlayan ‘tarihe sahip çıkma projesi’, kapının yenilenmesiyle devam etti. Eylül ayından beri süren restorasyonla tarihî kapının orijinalinde yer alan Sultan Abdülaziz’in tuğrası da ortaya çıkarıldı.

Zaman'dan Tuğba Mezararkalı'nın haberine göre eski adıyla Darülfünun olan ve Türkiye’nin en eski yükseköğrenim kurumu İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt kampüsündeki tarihi ana giriş kapısı restore edildi. Yaklaşık 6 ay süren restorasyon çalışmalarından sonra kapının orijinalinde yer alan Sultan Abdülaziz’in tuğrası da gün yüzüne çıktı. Kapıda bulunan İstanbul Üniversitesi yazısının önüne ‘T.C.’ ibaresi, üniversite amblemi de yazının sonuna eklendi. İstanbul Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından ayrılan bütçe ile, Akka Mimarlık tarafından sürdürülen tarihi kapının restorasyon ve konservasyon çalışmasında; cephe temizliği, taş onarımlar, kimyasal sağlamlaştırma, kalem işi süslemeleri de yapıldı.
Kapının ön ve arka kısmındaki tuğralar, orijinalinde olduğu gibi altın varaklarla da yenilendi. 15 kişilik bir ekibin görev aldığı restorasyon çalışmasında yapı üzerindeki kitabelerde isimleri görünen dönemin hattatlarından Kadıasker Mustafa İzzet Efendi ile Mehmet Şefik Bey’in imzaları açığa çıkarıldı. Ayrıca ilk defa bu çalışmayla birlikte tuğralar üzerinde hattat Abdulfettah efendi imzası da gün yüzüne çıkmış oldu.  Kapının kuzey cephesinde yani arka kısmında yeni bir tuğra olduğu da tespit edildi. Kapıdan indirilen mermer madalyonlar ise rektörlük binasında sergilenecek.

87 YIL ÖNCE KAPATILMIŞTI

İstanbul Üniversitesi giriş kapısı olan görkemli yapı, Harbiye Nezareti Kapısı olarak inşa edilmiş. Ünlü hattat Mehmed Şefik Bey’in üç parçadan oluşan kitabesinin üzerindeki madalyonun içine de dönemin padişahı Abdülaziz’in tuğrası yerleştirilmiş. 1927 yılında Osmanlı 3 parçadan oluşan kitabenin üzeri ve tuğralar mermer plakalar ve madalyonlarla kapatılmış. 1933 yılında Darülfünun’un kapatılıp İstanbul Üniversitesi’nin kurulması ile kitabeye “İstanbul Üniversitesi”, kitabenin üzerinde bulunan mermere de T.C. yazılmış. 1994 depreminden sonra çeşitli onarımdan geçen kapıda ilk defa bu çaplı bir restorasyon yapılmış oldu.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.