İttihad-ı İslâm'ın zeminini 'iman hareketi' oluşturacak

İttihad-ı İslâm'ın zeminini 'iman hareketi' oluşturacak

Milat yazarı Fuat: Said Nursi buraya gelirdim diyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Milat Gazetesi yazarı Bekir Fuat, Bediüzzaman Said Nursi’nin "Mekke’de de olsaydım İslâm’a hizmet için yine Anadolu’ya gelirdim" dediğini aktardı.

İslâm dünyasının çekim merkezinin Anadolu olduğunu belirten Fuat, "onbirinci yüzyıldan itibaren İslâm medeniyetinin her türlü ağırlığını bu millet taşımıştır. Sadece siyasî açıdan değil, medeniyetin diğer alanlarında da bu böyle olmuştur. İlk Haçlı seferleri Kudüs’ün kaybıyla neticelenmişti. Onüçüncü yüzyıldan sonra da beş Haçlı seferi düzenlendi. Hedef, yine Kudüs’tü. Haçlıları daha çıkış noktalarında; Kosova’da, Niğbolu’da, Mohaç’ta bozguna uğratan bu toprakların imanıydı. Bu sayede İslâm dünyası ve Kudüs rahat nefes aldı" dedi.

Geriye dönüp bakıldığında İslâm dünyasının merkezinde bugün olduğu gibi yine Türkiye’nin olduğunun görüleceğine dikkat çeken Fuat, "Hâlihazırda İslâm dünyasının istinatgâhının da bu topraklar olduğunu görürüz. Bediüzzaman Said Nursi’nin bir sözü var: “Ben Mekke’de doğsaydım bile İslâm’a hizmet için yine Anadolu’ya gelirdim.” (*) Mekke’de doğsaydım bile İslâm’a hizmet için yine Anadolu’ya gelirdim… Anadolu böyle bir yer. Evet, mayanın çalındığı yerdir bu topraklar" şeklinde yazdı.

İttihad-ı İslam idealinin zeminini, Anadolu’dan yeşeren ve “iman hareketi”nden beslenen büyük çıkış oluşturacağına vurgu yapan Fuat, yazısını şöyle sürdürdü:

"Bu toprakların böyle bir farklılığı var. Bu topraklar, Kafkasya’dan Balkanlar’a, Kırım’dan Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafyadan yayılan zulümden kaçan ve emin belde arayan milyonları; renklerine, dillerine soylarına bakmaksızın bağrına basan, onlara kucak açan yerdir. Bu toprakların Müslümanlara çağrısı eski dönemlerde kalmış değildir. Halepçe’de katliamdan kaçan kardeşlerimiz de bu emin beldede güvenlik içindedir, Suriye’den gelen kardeşlerimiz de…

İttihâd-ı İslâm rüyamız

Türkiye’yi, İslâm coğrafyasından ayrı düşünemeyiz. Dünya Müslümanlarının derdiyle dertlenmek, İttihâd-ı İslâm yolunda gayret etmek, onun heyecanlarını paylaşmak elbette hakkımız ve vazifemiz. Ancak bunun için en başta yapılması gereken bulunduğumuz “yeri” fark etmek, sonra adım adım ilerlemek. Yeni bir medeniyet tasavvuruyla dünyanın huzuruna çıkmaktır. Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi, temsil ettiği ve edeceği tüm değerlerle ve bu değerler coğrafyasıyla yeni bir medeniyet başarısına ulaşması mümkündür. Ve bu kaçınılmazdır. Tarihimizde İttihâd-ı İslâm, yaşanılan bir gerçeklik olarak bu coğrafyada merkezî bir role sahipti. Tarih bize, o geçmiş ile buluşmanın bu coğrafyada mümkün olacağını söylüyor. Dolayısıyla bizim İttihâd-ı İslâm idealimizin zeminini, Anadolu’dan yeşeren ve “iman hareketi”nden beslenen büyük çıkış oluşturacaktır. Dünya Müslümanlarının gözlerinin buraya çevrilmiş olması da sorumluluğumuzu bir kat daha arttırmaktadır."

(*) Risale Haber'in Notu:

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'nin "buraya gelirim" sözünün orjinali: “Kardeşim! Ben Mekke-i mükerremede veya Medine-i münevverede de olsaydım buraya gelirdim. Âlem-i İslamın kapısının kilidi Türkiye’dedir. Bu kilit bu kapıyı Âlem-i İslam üzerine açar. Kat’iyyen buradan gitmek için izin yok” şeklindedir.

Bediüzzaman Hazretleri bu sözü talebesi Said Özdemir'in ”Efendim memleketin halini görüyorsunuz. Gittikçe daha da fenalaşacak. Orada olsam çocuklarım da kurtulur, ben de!” ifadeleri üzerine söylemiştir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.