'İtalya İsrail'in yanında'

'İtalya İsrail'in yanında'

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ülkesinin, Ortadoğu'ya barış getirmek için terörizme karşı İsrail'in yanında olduğunu söyledi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi ülkesinin, terörizme karşı İsrail'in yanında olduğunu söyledi.

İtalya’da temaslarda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu memleketi Floransa’da ağırlayan Renzi, konuk başbakanı tarihi Vecchio Sarayı’nda karşıladı. 

Renzi, görüşmeden önce yapılan ortak basın açıklamasında, terörizm karşısında İtalya’nın İsrail’e desteğini dile getirerek “İtalya, tüm bölgeye barış getirmek için terörizme karşı İsrail’in yanında. Buna herkesin bağlılığı gerekir. Büyük bir kültür tarihinin çocukları oluşumuz ve ortak değerlerimiz, özellikle de Akdeniz ve Ortadoğu’da barışı korumada, terörizme karşı birlikte mücadele etmede, barbarlığın her türlü haline karşı bizi birleştiriyor” diye konuştu.

Netanyahu da İtalya ile ülkesi arasındaki ilişkilerin, bilimsel araştırma ve tarım alanında genişletilmesi halinde bunun, terörle mücadelelerine de yardımcı olacağını belirtti.

Bölgelerindeki tek tehlikenin DAEŞ olmadığına işaret eden Netanyahu, “Medeniyet, dünyayı ele geçirmek isteyen DAEŞ militanlarınca kuşatılmış vaziyette. Aynı zamanda bir başka tehdit daha var: o da İran İslam Cumhuriyeti” ifadesini kullandı.

İran’ın nükleer programının barışçıl değil, askeri amaçlı olduğunu savunan Netanyahu, “İran İslam Devleti’nden gelen tehlike, gelecek için en büyük tehlike” dedi.

Netanyahu, İran ile geçen temmuz ayında varılan nükleer anlaşmanın bu ülkenin askeri amaçlarını koruduğunu ileri sürdü.

“Gelecekte nükleer tehdidiyle yüzleşmek zor olacak” diyen Netanyahu, bunun dünya ve Kuzey Afrika için bir tehdit olacağını, çocuklarını ileride barış ve güven dolu bir dünyada görmek istediklerini kaydetti.

Ortak basın açıklamasından sonra tarihi salona iki liderin eşleri Sarah Netanyahu ile Agnese Renzi geldi. “First Lady”lere Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella’nın eşlik ettiği gezide Sarah Netanyahu’ya tarihi saray ve dünyaca ünlü salon hakkında bilgi verildi.

Öte yandan, İtalya’ya önceki gün gelen ve ilk olarak Milano’daki EXPO fuarını ziyaret eden İsrail Başbakanı Netanyahu, Floransa’da hem kenti gezdi hem de burada Yahudi toplumunun temsilcileriyle bir araya geldi. Netanyahu, Şabat günü olması vesilesiyle Floransa’daki sinagogu da ziyaret etti.

İki liderin basın toplantısını izlemeye gelen gazetecileri İsrailli güvenlik güçlerinin kontrolden geçirmesi dikkati çekti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.