İtalya ile Hindistan arasında asker krizi

İtalya ile Hindistan arasında asker krizi

Hindistan’da tutulan İtalyan deniz piyadesi Girone, UDTM'nin kararıyla ülkesine döndü.

Hint Okyanusu'nda 4 yıl önce deniz korsanı sandıkları Hintli iki balıkçıyı öldürdükleri gerekçesiyle yargılamaları Hindistan’da devam eden iki İtalyan deniz piyadesinden Yeni Delhi’de tutulan asker Salvatore Girone, Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesinin (UDTM) kararı doğrultusunda ülkesine geldi.

İtalya ile Hindistan ilişkilerinin, Şubat 2012’den bu yana zaman zaman gerilmesine yol açan ve önce Hamburg’daki Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesine, oradan da Lahey'deki UDTM'ye taşınan ihtilaflı konuda, bugün İtalya için kritik bir eşik aşıldı.

Uzunca bir süredir, devam eden yargılama süreci nedeniyle Hindistan’da tutulan iki askerinden biri olan Girone’yi İtalya’ya geri getirmeye çabalayan İtalya, Hindistan’ın itirazına rağmen mahkemenin kararıyla bugün istediğini aldı.

Lahey'deki mahkemenin ay başında verdiği; "UDTM’nin yargılama üzerindeki incelemesi bitene kadar askerlerin İtalya’da kalması” kararı gereğince Hindistan, ülkeden ayrılmasına izin vermediği İtalyan deniz piyadesi Salvatore Girone’ye çıkış izni verdi. UDTM’nin kararını, Hindistan’daki yüksek mahkemenin de onaylamasıyla İtalyan asker, ülkeden ayrılması için gerekli çıkış vizesini aldı.

Hindistan’dan dün gece ayrılan Girone, Abu Dhabi’de kısa bir aktarma yaparak İtalya Hava Kuvvetleri’ne ait özel uçakla bugün akşamüstü saatlerinde Roma’daki Ciampino havaalanına ulaştı. Girone’yi, havaalanında İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti, Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile ailesi karşıladı.

Asker Girone, daha sonra geldiği özel uçakla memleketi Bari’ye gitti.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de yaptığı açıklamada, Girone’nin en sonunda ülkesine dönmüş olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

- SÜRECİN GEÇMİŞİ

Şubat 2012'de "Enrica Lexie" isimli bir İtalyan yakıt gemisini koruma görevindeyken deniz korsanı zannettikleri iki Hintli balıkçıyı vurarak öldüren ve Hindistan'daki yargı süreçleri 4 yıla yakındır süren İtalyan deniz piyadeleri Massimiliano Lattore ile Salvatore Girone'nin durumları, önce geçen yıl Ağustos’ta merkezi Almanya'nın Hamburg kentinde bulunan Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesine, oradan da Lahey'deki Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesine taşınmıştı.

Askerler hakkındaki süreç UDTM’de sürerken, İtalya, askerlerini bir an önce ülkesine getirmek ve yargılamanın uluslararası organlarda sürmesini istiyordu. Buna karşılık, Hindistan ise olayın kendi karasularında ve kendi vatandaşlarına yönelik olduğu savından hareketle yargılamanın, askerlerin de hazır bulunmasıyla Hindistan'daki mahkemede olması gerektiğini savunuyordu.

Bütün bunlar yaşanırken, sağlığı kötüleşen askerlerden Massimiliano Latorre, Hindistan'ın da olur vermesiyle Eylül 2014’te tedavisi için İtalya'ya gelirken, İtalya’nın dönmesini sağlamak için uğraştığı Girone ise Hindistan'ın ülke dışına çıkmasına izin vermemesi nedeniyle Yeni Delhi'deki İtalyan büyükelçiliğinde kalmaya devam ediyordu.

 

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.