İtalya, Avusturya, Fransa ve Almanya'da sağanağa rağmen Gazze'ye destek yürüyüşü

İtalya, Avusturya, Fransa ve Almanya'da sağanağa rağmen Gazze'ye destek yürüyüşü

İtalya'nın başkenti Roma'da, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları yoğun yağışa rağmen düzenlenen yürüyüşle protesto edildi

Başkentin simgesi amfi tiyatro Kolezyum yakınlarındaki Fori Imperiali Caddesi'nde yüzlerce kişi, sağanağa rağmen "Filistinlilere yönelik soykırımı durdurun" çağrısıyla İsrail'in Gazze'ye saldırılarına tepki göstermek, Filistin'e ve Filistinlilere destek olmak için bir araya geldi.

Göstericilerin, "Soykırımı durdurun" yazılı dövizler ve Filistin bayraklarının yanı sıra Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail'e soykırım suçlamasıyla dava açan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bayrağını taşıdığı görüldü.

Protestocular, sık sık "Özgür Filistin", "Siyonist İsrail", "İntifada", "Terörist, faşist İsrail" şeklinde sloganlar atarak İsrail'e tepkilerini gösterdi.

Göstericilerden Raffaela Violano, AA muhabirine, "İsrail'i protesto etmek, her şeyden önce insanların dikkatini Gazze'de yaşananlara, İsrail'in yaptıklarına çekmek için buradayım. Bu, eşi benzeri olmayan inanılmaz bir soykırımdır. Bunu, Batı'nın en başta ABD olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinin suç ortaklığında yapıyorlar." dedi.

Elisabetta Valento da "Ben yıllardır kendimi Filistin halkının haklarını tekraren vurgulamak zorunda olduğum durumlarda buluyorum. Açıkçası, özellikle böyle bir anda meydanlarda olmamak mümkün değil. Bilmiyorum daha ne kadar meydanlara ineceğiz ama gerektiği sürece ben kendi adıma meydanlarda olmayı sürdüreceğim." diye konuştu.

Göstericilerden Raffaele de "Her gün sosyal medyada ve gazetelerde gördüğümüz bu katliamı durdurmak için bir şeyler yapmak üzere dayanışma için buradayız. Daha fazla tahammül edilmeyecek bir şey bu." ifadesini kullandı.

Raffaele, İsrail'in bölgede yayılmacı bir amaç güttüğüne işaret ederek, "Çünkü (Binyamin Netanyahu) o, tüm Filistin topraklarını ve hatta ötesini, büyük İsrail'e ulaşmak istiyor. Sonrasında Lübnan'ı, Suriye'yi, Ürdün'ü ve Mısır'ı da istiyor. Bu insanların mümkün olan en geniş ölçüde sessiz bir katliamla ölmelerini sağlamak istiyorlar. Suyu, yiyeceği, ilacı keserek, hastaneleri bombalayarak ve geri dönmesinler diye evlerini bombalayarak bu insanları yavaş yavaş yok edecekler." dedi.

Göstericilerden Paola Prestigiacomo da "İsrail'in, Filistinlilerle ve Filistin ile bir sorunu olduğuna inanmıyorum. İsrail sadece Süveyş'i, Sina'ya kadar olan bölümü almak istiyor. Çünkü orada fosfor var, orada doğal gaz var, orada petrol var, orada turizm var. Buna izin vermemeliyiz. Çünkü Filistinlileri hallettikten sonra sıra Mısır'a gelecek. Onlar toprak istiyor." dedi.

AVUSTURYA’DA İSRAİL’İN GAZZE’YE YÖNELİK SALDIRILARI BİR KEZ DAHA PROTESTO EDİLDİ

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları bir kez daha düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Başkentin önemli noktalarından Mariahilfer Strasse’de toplanan göstericiler, Filistin bayraklarının yanı sıra, "Soykırım durdurulsun", "Gazze’ye özgürlük", "Terörist İsrail" pankartları taşıdı.

AA muhabirine konuşan soyadını vermek istemeyen Avusturyalı Katarina, Gazze’de yaşananların bir halkın topyekun ortadan kaldırılması dışında bir anlama gelmediğini, bölgeden gelen görüntülerin gerçekleri açıkça gösterdiğini söyledi.

"Dünya insanlığını kaybetmiş"

Katarina, "Dünya insanlığını kaybetmiş. 'Bir daha asla soykırım olmasın' (sloganı) herkes için geçerli olmalı. İnsanlığın gözü önünde 125 gündür bunların yaşanmasını anlayamıyorum. Bütün iktidarlar kör mü ya da bu (katliama) destek mi veriyorlar? Anlayamıyorum." diye konuştu.

Gösteriye katılan bir başka Avusturyalı Ingrid de Filistin halkına yapılan haksızlıkların kendisini derinden etkilendiğini ve mümkün olduğunca gösterilerin hepsine katılmaya çalıştığını ifade etti.

"Sistematik bir soykırım"

Ingrid, "İsrail’in bir toplumu tamamen ortadan kaldırma hakkını nereden aldığını anlamış değilim. Bu sistematik bir soykırım. Sosyal medyadan takip edip, kasıtlı bir şekilde gazetecileri öldürüyorlar." dedi.

Gazze’de eğitim kurumları, hastaneler, çocuk ve kadınların hedef alınarak bombalandığını, bunların Batı basınında yer almadığını vurgulayan Ingrid, "Birleşmiş Milletlerin (BM) yardımlarının ulaşıp ulaşmadığını kestiremiyorum. Gerçekten insanlar bariz bir şekilde açlıktan öldürülüyor. Düzenli olarak bombalanıyorlar, dahası açlığa mahkum ediliyorlar. Batılı ülkelerin neden her şeye destek verdiğini anlamıyorum." görüşünü paylaştı.

Buradan harekete geçen göstericiler, şehrin önemli alışveriş caddesi Mariahilfer üzerinden Kahramanlar Meydanı’na yürüdü.

PARİS'TE YAĞMURA RAĞMEN GAZZE İÇİN YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ

Fransa'nın başkenti Paris'te, yağmura rağmen Gazze'de ateşkes sağlanması talebiyle yürüyüş yapıldı.

Filistin yanlıları, Paris'in meşhur Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Göstericiler, yağmura rağmen Gazze'de derhal ateşkes sağlanması, ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının son bulması talebiyle Millet Meydanı'na yürüdü.

Filistin bayraklarının yanı sıra "İsrail'in Faşist Modeline Hayır" yazılı dövizler taşıyan protestocular, "Gazze'nin çocukları, Filistin'in çocukları, insanlık öldürülüyor", "Müslüman veya göçmenleri değil, bizi yönetenleri kapıya koymalıyız" sloganları attı.

Göstericilerden soy ismini vermek istemeyen İsrail'i Silahlandırmayı Bırakın Fransa Topluluğu üyesi Laura, AA muhabirine, Fransız silah firmalarının İsrail'in silahlanmasındaki suç ortaklığının son bulması için mücadele verdiğini söyledi.

Laura, Fransa'nın her yıl İsrail'e 15-20 milyon avro tutarında silah ihraç ettiğini, Paris'ten Tel Aviv'e silahların yanı sıra yedek parça ve bileşenlerinin gönderildiğini belirtti.

Fransız ve İsrail silah firmaları arasında ciddi işbirliği olduğunu dile getiren Laura, "(Fransa) devleti de suç ortağı, çünkü bütün bu şirketlerin bu ortaklıkları yapmasına izin veriyor." dedi.

"Silahlar üzerinde ambargo olsa soykırım son bulur"

Laura, başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler İsrail'e silah satmaya son verse 3 gün içinde Tel Aviv yönetiminin elinde Gazze'yi bombalayacak mühimmat kalmayacağını belirterek, "Silahlar üzerinde ambargo olsa soykırım son bulur." ifadesini kullandı.

"Boykot çok önemli"

Gösterici Salma Soltan, Filistin'i desteklediğini göstermek için burada olduğunu dile getirerek, "Sorunu görmeleri için sesimizi yöneticilere duyurmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Soltan, yeterli olmasa da Filistinlilere gıda yardımı yapılması için yardım derneklerine bağışta bulunulabileceğini ifade etti. Soltan, ayrıca, "Boykot çok önemli, çünkü boykotla beraber birçok şirketin gelirinin önemli ölçüde düştüğünü gördük." dedi.

BERLİN’DE FİLİSTİN’E DESTEK GÖSTERİSİ DÜZENLENDİ

Almanya’nın başkenti Berlin'de Filistin’e destek gösterisi yapıldı.

Mitte ilçesindeki Invaliden Parkı’nda "Bu savaşı dünya çapında durdurun" sloganıyla toplanan göstericiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Daha sonra şehir merkezinde yürüyüş düzenleyen göstericiler, "Dünya neden sessiz, İsrail insanları öldürüyor", "Netanyahu soykırım işliyor, dünya seyrediyor", "Filistin’e özgürlük" ve "Şimdi ateşkes" sloganları attı.

Göstericiler, aralarında Filistin, Türkiye ve Güney Afrika bayrakları ile üzerinde "İnsan hakları Filistin sınırlarında bitmiyor", "Filistinli çocuklar büyümeyi hak ediyor" ve "Gazze'deki soykırımı durdurun" yazan dövizler taşıdı.

Gösteriye katılan Isabell Jaeger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail’in işlediği savaş suçlarına karşı durmak için gösteriye katıldığını belirterek, "İsrail'in Filistin'de, Gazze'de savaş suçu işlemeye devam etmesine açıkça karşı durdurduğumu özellikle beyaz bir Alman olarak göstermek istediğim için buraya geldim." dedi.

Elbette antisemitizm ve ırkçılığa karşı da durulması gerektiğini ifade eden Jaeger, "Birinin diğerine mazeret olarak gösterilmeyeceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Peter Colban da Almanya’nın uyanması gerektiğini belirterek, "Benim açımdan Almanya yanlış bir görüşe sahip. Savaş olarak nitelenen konuda ve silah tedarikinde İsrail'i desteklemesinin yanlış olduğunu düşünüyorum. İsrail’e karşı net bir tutum sergilemiyor." ifadelerini kullandı.

Colban, Almanya'nın İsrail'e yanlış yaptığını söylemesi gerektiğini aktararak, "İsrail'in dostu olduğunuzu söylediğinizde, dostlarınıza da hata yapıyorlarsa, 'siz hata yapıyorsunuz' diye söylemek lazım. Burada İsraillilere ‘yaptığınız yanlış' demek lazım. Masum insanları öldürüyorlar ve bu doğru değil." şeklinde konuştu.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gösteriye 3 binin üzerinde kişi katıldı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.