İşyerlerini ahi duası ile açıyorlar

İşyerlerini ahi duası ile açıyorlar

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde 800 yıllık Ahilik geleneğinin canlandırıldığı yeni uygulama kapsamında, esnaf sabahları dükkanını belediye hoparlörlerinden yapılan Ahi duası ile açıyor.

Sorgun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Her İşe Dua ile Başlayalım Projesi" ile Ahilik geleneğini yeniden canlandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Ahilik teşkilatında esnafın dükkanını her sabah dua ile açtığını ancak bu güzel geleneğin günümüzde unutulduğunu belirten Aktaş, şöyle devam etti:

"Esnafımız artık her sabah iş yerini saat 08.00'de belediye hoparlörlerinden yapılan dua ile açıyor. Bu uygulama Ahilik geleneğinde, Osmanlılarda, Selçuklularda var olan bir uygulamaydı. Bunu tekrar hayata geçirmek ve insanların sabahları işyerlerini dua ile açmasına vesile olmaktan mutluyuz. İnşallah bu vesile ile işlerimiz daha bereketli, bol ve kazançlı olur."

Aktaş, stüdyo ortamında kaydedilen Yeni Cami İmamı Ahmet Çınar Çetin'in yaptığı duanın her sabah belediye hoparlöründen yayınlandığını ifade ederek, bu duanın Peygamber Efendimizin Asr-ı Saadet döneminde ettiği dua olduğunu sözlerine ekledi.
Esnaf uygulamadan memnun

Öte yandan, Sorgun esnafı ilk kez hayata geçirilen bu uygulamadan memnun olduğunu dile getirdi.

Gıda ticareti yapan Yaşar Kılıçoğlu, bir kişinin duasının kabul olmasıyla, herkesin işinin rast gidebileceğini kaydetti.
Hediyelik gümüş eşya ticaretiyle uğraşan Erol Yücel de Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na Ahilik geleneğini yaşattıkları için teşekkür ederek, "Dükkanlarımızın besmele ve dualarla açılması, hayırlara vesile olur inşallah. Böyle güzel geleneklerin yaşatılmasına öncülük edenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bilgisayar sarf malzemeleri satan Halit Doğan'da uygulamadan çok memnun olduklarını, sabah dualarla, besmele çekerek işyerini açmanın çok güzel bir duygu olduğunu söyledi.

Dua

Her sabah okunan dua şöyle: "Ey kapıları açan Allah'ım. Bize hayırlı kapılar nasip eyle. Ey merhametlilerin en merhametlisi, bize helal ve temiz rızıklar ihsan eyle. Rızkımızı genişlet, rızık verenlerin en hayırlısı sensin, amin."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.