İsviçre'de Müslüman anaokuluna izin yok

İsviçre'de Müslüman anaokuluna izin yok

İsviçre'deki Zürih Kantonu, Müslümanların açacağı anaokulunda verilecek eğitimin İsviçre değerleri ile bağdaşmayacağı gerekçesiyle projeye izin vermedi

İsviçre’de Müslümanlara ait ilk anaokulu projesi Zürih Kanton yönetimine takıldı. Başvuruya ret cevabı verilirken gerekçe olarak da "İslam dinini merkezine koymuş bir okul programının, tolerans, diyalog, hoşgörü ve açık fikirlere izin vermeyeceği, buna göre yetişen nesillerin İsviçre değerleriyle bağdaşmayacağı" gösterildi.

Başvurunun sahibi Al-Huda Derneği, Kanton yönetiminin olumsuz kararının ardından İsviçreli Müslümanların kendi ülkelerinde diğer dini gruplara mensup olanların yıllardır yaptıkları gibi özel okul açma ve eğitim alma hakları olduğunu belirterek İsviçre’de faaliyet gösteren Yahudi okulları örneği ile karşılaştırarak, haksız karara karşı yasal yollara başvuracaklarını açıkladı.

Anaokulunun Al-Huda adı ile Zürih kantonundaki Volketswil köyünde bulunan İslam merkezinde açılması planlanıyordu.

Zürih Kantonu eğitim dairesi başkanı, Martin Wendelspiess, söz konusu anaokul için uygulanması düşünülen eğitim programın İsviçre’nin genel okul müfredatında öğretilen değerlerle uygunluk göstermediğini öne sürdü. Başvurunun bu gerekçe ile kabul edilmediğine dikkat çeken Wendelspiess, “Al-Huda derneği internet sitesinde bunu açıkça söylüyor. Dernek anaokulunun amacını açıklarken, ‘İslami ana okulları Allah’ın yardımıyla, gelecek neslimizi İslam’a karşı akımlardan, fikirlerden ve bu nedenle oluşan günahlardan koruyacaktır’ deniliyor. Böylesi tolerans, diyalog ve hoşgörüden uzak bir fikir İsviçre okul müfredatına uygun olamaz" dedi.
Al-Huda Derneği’nden Qaassim Illi Önyargılı bağnaz laiklerin yeni kurbanı İslami Anaokul olduğunu söyledi. Illi, kiliselerde ortaya çıkarılan sübyancılık olaylarını kastederek “Biz Müslümanlar, Katolik Papazların gerçekten suçlu ve günahkar olup olmadıklarını sorgulamıyoruz. Bu konuda önyargımız yok” dedi

İslami anaokulu girişimi sahibi Al-Huda derneği ve Merkezi İslam Konseyi yöneticilerinden, sonradan Müslümanlığı kabul etmiş olan Melanie Muhaxheri girişimin amacını “Çocuklar İslami hayat tarzını sadece evde yaşanması gereken bir olgu olarak algılamamalı. İslam’ın ev dışında da olması gerektiği küçük yaşta öğretilmeli. Müslüman çocukların kendi dinlerini, örtünme, haya gibi gereklerini küçük yaşta öğrenmeleri gerekiyor. O nedenle böyle bir anaokuluna ihtiyaç var” şeklinde açıkladı.
Dernek konuyu Yahudi okulları örneği üzerinden tartışmaya açtı. Ülkede üçü ana okul olmak üzere toplam yedi Yahudi okulu ve bu okullarda 500'ü aşkın öğrenci var. Okullarda Tevrat ve İbranice öğretiliyor.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.