İsviçre'de 'Burka' referandumu kararı

İsviçre'de 'Burka' referandumu kararı

Avrupa'nın merkez ülkelerinden olan İsviçre'de burka tartışmaları başladı

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Avrupa'da Müslümanların özgürlüğünü kısıtlama amaçlı girişimler hız kesmiyor. Son olarak Avusturya'da hayata geçen Burka yasağı nedeni ile bazı olaylar yaşanmıştı. Ardından Danimarka Meclisi de burkayı yasaklamak için kolları sıvamıştı. Avrupa'nın zengin ülkelerinden İsviçre'de de burka tartışmaları farklı boyutla da olsa başladı.

İsviçreli Aşırı Sağcı grupların ortaya attığı tartışma 'Kadınların haysiyeti' tartışması üzerinden yürüyor. Aşırı sağcılar, burkayı kadınları aşağılayan bir giysi olarak işaretlemiş durumda. Bunun için uzun zamandır kampanyalar düzenleyen ırkçılar nihayet hedeflerine ulaştı. İsviçre'de halk Burka yasağını yakın zamanda oylayacak.

Müslüman karşıtı ırkçılar, bu referandum için uzun zamandır çalışıyorlardı. Yaklaşık 100 bin imza toplamayı başaran ırkçılar, İsviçre nüfusunun yüzde 5'ini oluşturan Müslümanlara baskı için böyle bir oylama yapılmasını sağladılar.

Muhalif gruplar ise tersine böyle bir oylamanın Müslüman kadınların haysiyetine zarar vereceğini düşünüyor. Referanduma karşı çıkan politikacılar konuyu bir şekilde referanduma götürmeden çözmenin peşinde. Fakat aşırı sağ böyle bir referandum için kararlı görünüyor.

İndependent'in haberine göre, burka yasağı için oluşan kampanyanın lideri olan  SVP Lideri Walter Wobmann; "Örtünmek özgür topluma karşı bir saldırıdır" ifadeleri ile tepkileri üzerine topladı.

Planlanan referandumun 2018 yılı içinde yapılması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.