İşverene ödül sistemi geliyor

İşverene ödül sistemi geliyor

Kurallara uygun çalışan ve çalıştıranlar ödüllendirilecek. Uymayanlara da ağır yaptırımlar yolda...

Hükümet, iş kazaları konusunda reform niteliğinde adımlar atmaya hazırlanıyor. Artık sadece kurala uymayana "ceza" olmayacak, kurallara uygun işçi çalıştıran ve mevzuatın gereğini yerine getirenlere de "ödül" niteliğinde uygulamalar devreye sokulacak. Geçmişten bu yana iş kazaları sonrası sadece "cezaları ağırlaştırma" yolu seçilmişti. Bundan sonra ise; belli bir dönem boyunca çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatına uyduğu tespit edilen, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alan ve kayıtdışı işçi çalıştırmayan işverenlerin, bu durumlarını gösteren ve ödüllendiren düzenleme yapılacak. Ödüllendirmeye ilişkin zaman aralığı ve ödülün şekli konusunda çalışma yapılıyor. Yetkililer, kurallara uyanlara çeşitli teşviklerin verilebileceğini, işçi primleri konusunda kolaylık sağlanabileceğini bildirdi. Çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatına uyanlar, kamuoyuna da duyurularak prestij sağlanacak. Kurallara uymayanlara daha ağır yaptırımlar getirilecek. 
 
İş kazaları sonrası ortaya çıkan en belirgin sonuçlardan biri de, çalışanların istismar edildiğinin ortaya çıkması. Hükümet, bu istismarın önlenmesi, işletmeler arası haksız rekabetin sona erdirilmesi ve sosyal güvenlik sisteminin aktüel yapısının daha sağlıklı olması için kayıt dışı istihdamla mücadeleyi güçlendirecek. Kayıtdışı istihdam oranının 2002 yılında yüzde 52 seviyesindeyken, 2014 yılı mayıs ayı itibarıyla yüzde 35 seviyesine indirildiğini belirten yetkililer, yeni bir eylem planının yürürlüğe konulacağını bildirdi. Denetimlerin etkinliği ve sayısı artırılarak, daha kararlı mücadele hedefleniyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hükümet Programı'nı Meclise sunarken, "Hükümet olarak, önümüzdeki dönemde evrensel standartlara uygun, kaliteli, esnek ve güvenceli bir çalışma hayatı tesis etmek için gerekli düzenlemeleri yapacağız" mesajı vermişti. Bu kapsamda, AB standartları ve ILO normlarına uygun çalışma hayatı hedefleniyor.
 
EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR
 
Hükümet, "İş Güvenliği Eylem Planı" oluşturulması için de düğmeye bastı. Bu konuda Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, asansör faciasından yola çıkarak hazırlayacağı rapordan yararlanılacağı belirtildi. İş kazalarını en aza indirmek için nerelerde sıkıntı varsa, hızla giderilmesi sağlanacak
 
Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.