İsveç'ten Rusya'ya casusluk suçlaması

İsveç'ten Rusya'ya casusluk suçlaması

İsveç istihbarat kurumu SAPO, Rusya'nın Stockholm'de görev yapan diplomatlarının üçte birinin aslında istihbarat toplama faaliyetinde bulunan Rus casusları olduğunu açıkladı.

 

SAPO'nun baş analisti Wilhelm Unge, kurumun Solna'daki merkezindeki bir toplantıda gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın kendileri için en büyük istihbarat tehdidi olduğunu söyledi.

Unge, "Avrupa'da yüzlerce Rus ajanı var. Bölgemizi her gün ihlal ediyorlar. Rus diplomatik görevlilerinin üçte biri aslında istihbarat görevlisi" dedi. Unge, bu ajanların sınır dışı edilmesi gerektiğini ancak bu siyasi kararları hükümetlerin verebileceğini söyledi.

Ülkedeki Rus ajanlarını "iyi eğitim almış ve Sovyet döneminden daha genç, hırslı, amaca dönük ve sosyal becerileri yüksek" şeklinde tanımlayan Unge, SAPO'nun geçen yıl İsveç'in askeri teknolojisini ele geçirme amaçlı Rus girişimlerini engellediğini belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanlığı, SAPO'nun değerlendirmelerine katılıp katılmadığı ve geçen yıl herhangi bir diplomatın sınır dışı edilip edilmediğine dair açıklama yapmadı.

Bakanlık Sözcüsü Anna Ekberg, "Rusya'dan Viyana Konvansiyonu'na saygı duymasını bekliyor ve diplomatlarının gerçekten diplomat olduğunu umuyoruz" dedi.

Rusya'nın Stockholm Büyükelçiliği'nden suçlamalarla ilgili henüz bir cevap gelmedi.

SAPO, geçen yıl da Rusya'nın İsveç'teki siyasi, ekonomik ve askeri istihbarat faaliyetlerini artırdığı uyarısında bulunmuştu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.