İşte The Times'ın Said Nursi haberi

İşte The Times'ın Said Nursi haberi

Said Nursi'nin Time Dergisi muhabiri ile görüşmesini Risale Haber'in Hollanda okuyucuları buldu

Risale Haber-Haber Merkezi

Bediüzzaman Said Nursi'nin vefatından önce İstanbul'a son gidişinde Time Dergisi muhabiri ile görüştüğü ancak bu görüşmenin haberleştirildiğine dair bir bilgiye ulaşılamamıştı.

Hollanda Rotterdam Risale Haber okuyucularından Yavuz Bilgin ve Muhammed Başoğlu uzun bir çalışmadan sonra  görüşmenin haber ve küpürlerine ulaştı.

İşte haberin öyküsü:

Yavuz Bilgin-Muhammed Başoğlu'nun haberi:

Rotterdam/HOLLANDA-Risale Haber

Eskiden beri Time Dergisi muhabirinin Bediüzzaman Said Nursi ile 5 Ocak 1960 tarihinde bir röportaj yaptığını duyuyor, okuyoruz. Acaba neler konuştular? Üstad muhabire neler anlattı? Röportajda Bediüzzaman'ın talebelerinden kimler vardı? Bu konuları devamlı merak ediyorduk.
 
Risale Haber'de Bediüzzaman Said Nursi’nin vefatından 60 gün öncesinin gazete manşetlerini okumakla beraber, Time Dergisinin Üstadla olan roportajı merakımıza merak kattı.
 
Acaba Time Dergisinin arşivlerden bu röportajı bulabilir miyiz diyerek, bilgisayarımızın başına geçtik.
 
Dergide Üstadla alakalı bir yazı bulamadık. Acaba bir hata mı var derken, aklımıza dünyaca ünlü “The Times” ve “New York Times” gazeteleri geldi.
Evet…..The Times gazetesinin arşivlerinde Said Nursi ile alakalı yazılara rastladık.
 
the_times3.jpgTarih: 12 Ocak 1960. Konu: Muhalefet lideri İsmet İnönü, Başbakan Adnan Menderes'i dini siyasete alet etmekle suçluyor.
Times’den okuyoruz: “Fanatik Nur tarikatının yaşlı öncüsü tüm Türkiye'yi kapsayan bir geziye çıkıyor, Ankara ve İstanbul'a uğruyor. Tarikatın 600 bin üyesi olduğu belirtiliyor ve muhalefet çekinmeden açıklıyor: 'Said Nursi Demokrat Parti'ye 600 bin oy muhafaza ediyor”.
Menderes ise bu suçlamayi reddediyor, bunun bir “iftira” olduğunu ifade ediyor ve İnönü'yü bunu ispat etmeye veya bu sözünü geri çekmeye davet ediyor. İnönü ise buna henuz cevap vermemiş, ancak Menderes'in seçim turuna benzeyen güney Türkiye seyahatine rastlayan günlerde, Said Nursi’nin niye böyle bir seyahate çıktığını soruyor.
 
Time Gazetesi 12 Ocakta bunları yazıyor. Yazının sonu ise çok enteresan: “Dişişlerinden öğrendiğimiz kaynaklara göre Türkiye ilk defa Vatikan ile diplomatik ilişkilere girmeye karar verilmiştir.”

Kaynaklara göre Times muhabiri 5 Ocak 1960 tarihinde Üstadla görüşmüş. 12 Ocak tarihli gazetede ise yukarıdakiler yazıyor. Acaba Bediüzzaman Said Nursi The Times Gazetesi'nin muhabirine Vatikan'a gönderdiği Risale-i Nur'lardan bahsetti mi?
 
Devam ediyoruz Times arşivlerini karıştırmaya. Tarih 24 Mart 1960. Ölüm haberlerine bakıyoruz: Saidi Nursi vefat haberi……
 
“Saidi Nursi, fanatik müslüman Nur tarikatinin yaşlı lideri, Türkiyenin güney-doğu ili Urfa'da vefat etmiştir.
Saidi Nursi ünlü ve renkli şahsiyetti ve Atatürk'ün ölümünden sonraki esrarengiz dini tepkinin sembolu idi. Hiçbir yere gitmezdi, ancak büyük bir yeşil semsiye altında talebelerinin etrafında hareket ederdi.
Son günlerde yıllarca bulunduğu Isparta'dan yola çıkarak Ankara ve İstanbul'a bir seyahat düzenlemiştir. Muhalafet ise bu gezinin, Demokrat Parti tarafından seçim malzemesi olarak kullanıldığını belirtmekte. Başbakan Menderes ise bu suçlamarı reddetmekte.
Kürt asıllı Nursi'nin 1 milyona yakın takipçisi olduğu belirtilmekte ve polis tarafından toplanan birçok dini kitapları olduğu bilinmekte.”
 
Anlaşıılan Times muhabirinin ilgisini çekmiş Said Nursi: Hem yıllarca bulunduğu Isparta'dan çıkması ve bulunduğu yerden Türkiye'deki dini tepkinin öncü olması.
 
Son olarak Times arşivlerinde 1 Ocak 1961 tarihli bir yazıya rastlıyoruz: “Türk tarikat mensupları yakalandı.”
 
Okuyoruz: “Çoğu genç, 14 Nur tarikatı mensubu İstanbul'da yakalandı. Suçları ise seküler Türkiye'de kapalı kapılar arkasında dini törenler yapmaları. Diğer 12 zanlı ise sorgulandıkdan sonra serbest bırakıldı. Nur tarikatı son yıllarda aktiftir, bilhassa Menderes döneminde hükümet tarafından köylüleri etkilemekle kullanmakla suçlanmakta.
Tarikat halifeliği tekrar ihyayı müdafa etmekte. Son yıllarda 143 tarikat eseri toplatıldı, suçlular ise seküler kanunlara hareket suçuyla 7 yıla kadar hapis ile cezalandırıldı.”
 
İşte Times gazetesinde Said Nursi ve Nurcular ile alakalı yazılar. Anlaşılan o ki Times muhabiri ne kadar Said Nursi'yi merak ettiyse de, Türkiye'de o dönemdeki medyanın olumsuz haberlerinden
daha fazla etkilenmiş gibi.

the_times1.jpg

the_times5.jpg