İşte son zamla en ucuz sigara fiyatı

İşte son zamla en ucuz sigara fiyatı

Yeni zamlarla en düşük sigaranın fiyatı 5 liradan 6 liraya çıkacak.

Yüksek fiyatlı sigaraların fiyatı da 50 kuruş artacak. böylece ucuz sigara yüzde 20 zamlanırken, pahalı sigaralarda zam oranı yüzde 5 olacak.

Maliye Bakanlığı, sigara şirketlerinin 'fiyat indirimi' oyununu bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yeni vergi düzenlemesiyle bozdu. Sigara şirketleri pazardan daha fazla pay kapma yarışına girerek, Kasım ayında fiyatlarında 'olağanüstü' indirimler yapmışlardı. 50 kuruş ile 2 lira arasında değişen miktarlarda yapılan indirimlerle en düşük sigara fiyatı 5 liraya kadar düşmüştü.

Sigara fiyatlarındaki bu indirim vergi gelirlerinde düşüşe neden olurken, şirketlerin bu hamlesine karşın Maliye Bakanlığı'nın ne yapacağı merak ediliyordu. İşte Maliye Bakanlığı'nın önerisiyle bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, sigarada paket başına alınan maktu vergi miktarı, 4 kuruşluk zamla 9 kuruştan 13 kuruşa yükseltildi. Asgari maktu vergi ise paket başına 3.22 liradan 3.75 liraya çıktı.

Sektör yetkilileri, bugünkü kararla birlikte sigaralar üzerindeki vergi yükünün artacağına dikkat çekerken, piyasada 6 liranın altında sigara kalmayacağını vurguladılar. Kasım ayında 6 ila 6.75 liradan satılan sigaraların fiyatının 5 ila 5.5 liraya indiğini anımsatan yetkililer, Maliye'nin bugünkü kararla bu indirimlerin önüne geçmiş olduğuna dikkat çektiler.

Bugünkü kararla, yüksek gruptaki sigaralarda da fiyatların yaklaşık 50 kuruş artacağını belirten yetkililer, "Paket başına alınan maktu vergideki 4 kuruşluk artışın fiyata yansıması 40 kuruş civarında oluyor ancak bayi payı ile birlikte bunun 50 kuruş olarak yansıması beklenir. Tabii üst grupta şirketler bu artışı kendileri üstlenmek isterse fiyatına yansıtmaz ya da daha az yansıtabilirler" dediler. Yeni artışla birlikte 10 liralık sigaranın fiyatının 10.5 liraya çıkması bekleniyor.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.