İşte sıralamadaki en iyi Türk üniversitesi!

İşte sıralamadaki en iyi Türk üniversitesi!

Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu The Times Higher Education (THE), 2015-2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması'nı yayımladı.

İngiltere’nin başkenti Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu The Times Higher Education (THE), ‘2015-2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nı açıkladı. Ancak bu sene değerlendirmede yapılan değişiklikler nedeniyle Türk üniversiteleri büyük bir düşüş yaşadı.

ODTÜ 500’LERE GERİLEDİ

Hürriyet gazetesinden Önder Öndeş'in haberine göre, geçen yılki sıralamada 85’inci olarak ilk 100’e giren ve Türkiye ’nin en iyisi olarak nitelendirilen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), bu yıl 400 basamak inerek 501-600 sıra bandına geriledi. Boğaziçi Üniversitesi 139’uncuyken 501-600; İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) de 165’inciyken 501-600 sıra badına kadar düştü. En iyi dereceyi 251-300 sıra bandı ile Koç Üniversitesi yakaladı. Onu, 351-400 sıra bandındaki Bilkent ve Sabancı üniversiteleri takip etti.

‘TÜRKİYE İÇİN ÜZGÜNÜM’

THE’nın başeditörü Phil Baty, Türkiye’nin sıralamadaki yerini şöyle değerlendirdi: “Bu kötü haber için üzgünüm. Türkiye’de bazı üniversiteler özellikle fizik alanında yapılan deneylerdeki varlıkları ile konumlarını yükseltiyordu. Bu sene bu tarz makalelerin etkisi sınırlandı. Bu, buradan gelen artı puanların kaybına yol açtı.”

Bu sene ne değişti?

- THE, geçen yıllarda olduğu gibi üniversiteleri araştırma etkisi, uluslararası görünürlük, endüstri bağlantıları, öğretim kalitesi kriterlerine göre sıraladı. Ancak Türkiye’deki üniversitelerin bu yıl büyük sıra kayıpları yaşamasına neden olan değişiklikler şöyle sıralandı:
- THE sıralamayı 400’den 800’e çıkardı. Mısır, Fas, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi 70 ülke ilk defa listeye dahil edildi.
- Üniversitelerin makale sayısı ve atıf oranlarının yer aldığı veri tabanı ‘Web of Science’ yerine, Türk üniversitelerinin verilerinin daha kısıtlı olduğu ‘Scopus’ veri tabanına geçildi.
- Özellikle çok sayıda ortak imzaya sahip makalelerin etkisi düşürüldü. Bu da CERN gibi büyük bilimsel oluşumlarda yer alan ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nin sıralamasını olumsuz yönde etkiledi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum