İşte Kapalıçarşı'nın restorasyon maliyeti

İşte Kapalıçarşı'nın restorasyon maliyeti

Dünyanın en eski AVM'si olan Kapalıçarşı, gelecek yıl 220 milyon liraya restore edilecek.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, AK Parti Fatih İlçe Baykanı Ahmet Hamdi Gök, gelecek yıl restorasyon çalışmalarına başlanacak Kapalıçarşı esnafıyla bir araya geldi.

Demir, burada yaptığı konuşmada, Kapalıçarşı'nın sadece İstanbul ve Türkiye için değil, dünya için büyük önem taşıdığını belirterek, Kapalıçarşı'nın dünyada en çok ziyaret edilen ilk 10 yer arasında yer aldığını bildirdi.

Kapalıçarşı'nın restorasyonuna gelecek yıl başlanacağını ifade ederek, esnafa bilgi veren Demir, bugüne kadar 120 milyon liralık restorasyon yaptıklarını, Kapalıçarşı'nın restorasyon projesi için de 20 milyon lira öngördüklerini aktardı.

Restorasyon için her şeyin hazır olduğunu yalnızca Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onay beklediklerini anlatan Demir, şu bilgileri verdi:

"Kapalıçarşı'ya hak ettiği değeri vermeliyiz. Kapalıçarşı'nın bugün en büyük sorunlarından biri, güvenlik sorunudur. Bir diğeri de dünyanın en eski AVM'sinin bir yönetimi olmamasıdır. Kapalıçarşı 40 bin metrekarelik bir alan, burayı bütün olarak düşünmeniz gerekiyor. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarını tamamladık. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, projenin 3'te 2'sini onayladı. Diğer kısmının da 1–2 ay içinde tamamlanacağını düşünüyoruz. Projeyle birlikte buradaki restorasyonun bedeli 220 milyon lira tutacak.

Kapalıçarşı'nın yüzde 98'i özel mülkiyet. Kamu, vatandaşa ait bir yeri para harcayarak restore edemez. Mülk sahipleri bu maliyeti karşılayacak. Oradaki mülklerinin büyüklüğüne göre kendi oranına düşen parayı kendisi verecek. Bunu da demokratik yöntemlerle seçilecek yönetim kurulu sağlayacak. Bizim yaptığımız en büyük iyilik buraya bir yönetim modeli oluşturmaktır."

Kapalıçarşı esnafı da restorasyon için ne gerekiyorsa yapılmasını ve ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

AA