İşte Filistin'de çalışan çocuk sayısı

İşte Filistin'de çalışan çocuk sayısı

Filistin İstatistik Kurumu'na göre, 2013 yılında Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'te yaklaşık 73 bin çocuk zor ekonomik şartlar nedeniyle çalışmak zorunda kalıyor.

Kurum tarafından yapılan yazılı açıklamada, yaklaşık 73 bin çocuğun okul çıkışı işe gittikleri ya da çalışmak için eğitimlerini yarıda bıraktıkları ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, fakirlik sıkıntısı çeken çocuk oranının Batı Şeria'da yüzde 18,5, Gazze'de ise yüzde 39,3 olduğu kaydedildi.

AA muhabirine konuşan Filistinli ekonomi uzmanı ve araştırmacı Mazin el-Acele de Filistin'deki çocuk işçilerin sayısının her geçen yıl arttığına dikkati çekti.

İşsizlik ve fakirlik oranının büyümesiyle ailelerin çocuklarını çalıştırmak zorunda kaldığını belirten Acele, "Çocukların çalıştırılmasının yasaklanmasını ve bunun için hukuki düzlemde önlemler alınmasını talep ediyoruz. En önemlisi, çocukları çalışmak zorunda bırakan sebeplerin yok edilmesi. Bunun için işsizlik, fakirlik ve ambargonun kötü etkileriyle mücadele edilmesi gerekiyor" dedi.

İsrail'in 7 yıldan bu yana uyguladığı ambargo nedeniyle fakirliğin arttığı Gazze'de çalışmak zorunda kalan çocuklar da dilenmek istemediklerini bu nedenle küçük kutularına koydukları bisküvileri, sakızları satarak ya da trafikte duran araçların camlarını silerek ailelerine katkıda bulunduklarını söylüyor.

12 yaşındaki Gazzeli Rafet, "Biz de diğer çocuklar gibi oynamak, eğlenmek istiyoruz. Ama burada kalıp çalışmamız gerekiyor" diyerek içinde bulundukları zor durumu dile getiriyor.

Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanıp iktidara gelmesinin ardından Gazze'yi "düşman toprakları" olarak ilan eden İsrail, Haziran 2007'de Gazze'nin "dünya ile bağlantısını kurduğu" 4 sınır kapısını kapatmıştı. 7 yıldan bu yana devam eden ambargonun yanı sıra 3 Temmuz'daki askeri darbenin ardından Mısır yönetiminin de Refah sınır kapısını kapatması ve tünelleri yıkması sebebiyle Gazze'deki 1,8 milyon Filistinli, ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.