İstanbul'un suyu tehlike altında

İstanbul'un suyu tehlike altında

Kırklareli'nin Vize ilçesinde bulunan ve İstanbul'a su sağlayan Pabuçdere ve Kazandere barajları sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Köy sakinleri, 50 yıldan bu yana ilk defa bu kadar fazla kuraklık olduğunu dile getirdi.

İstanbul'un en önemli su kaynakları arasında gösterilen Vize ilçesi Kıyıköy beldesine bağlı Papuçdere ve Aksiçim köylerindeki Papuçdere ve Kazandere barajları kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle yağış görmeyen Papuçdere ve Kazandere barajları su alarmı vermeye başlarken, vatandaşlar barajların ilk defa bu kadar susuz kaldığını, yağış olmadığı takdirde İstanbul'un çok büyük su sıkıntısı çekebileceklerini söylediler.
Aksicim Köyü eski Muhtarı Hayati Duran, Kazandere Barajı'nın İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için 1996 yılında yapıldığını ifade ederek, "Yapıldığı günden bugüne kadar Kazandere Barajı ilk defa bu kadar kurak bir yıl geçirmekte. Bu sene havaların kurak gitmesinden dolayı barajımızın su seviyesi düştü ve kuruma alarmı vermeye başladı. Daha önceki senelerde bu kadar olmasa da barajımızda su seviyesi düşmüştü ama yağan yağışlardan sonra barajımızın tekrar su seviyesi normal durumuna geldi" dedi.

"50 SENEDEN BERİ BU SENE OLAN KURAKLIĞI İLK DEFA GÖRDÜM"

Köyde yaşayan Mehmet Aydınoğlu ise, yaşanan kuraklıkların devam etmesi durumunda İstanbul'un çok büyük su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağını belirterek, "İnşallah yağmur yağar ve bu kuraklığa bir an önce son verilir. Kuraklık eğer devam ederse İstanbul çok büyük su sıkıntısı çekecek. Bu kuraklık devlet büyüklerimizin yapacakları bir şey değil. Cenabı Hak inşallah en kısa zamanda yağış verir ve bu sıkıntıdan kurtuluruz" şeklinde konuştu.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.