İstanbul’dan Medine’ye hızlı tren

İstanbul’dan Medine’ye hızlı tren

II. Abdulhamid Han’ın yadigarı Hicaz Demiryolu, yeniden canlandırılacak

Hasan Önal'ın haberi:
 
Osmanlı’nın son dönemlerinde hayata geçirdiği, geçen süre zarfında atıl hale gelen Hicaz Demiryolu Projesi’nin yeniden canlandırılması için AK Parti hükümetinin başlattığı çalışmalar sürüyor. Hattın Türkiye içerisinde kalan kısımlarının hızlı tren hattına dönüştürülmesi çalışmaları devam ederken; TCDD Ürdün ve Suudi Arabistan’la hattın canlandırılması konusunda görüşmelere devam ediyor. İstanbul’dan Medine’ye kadar metro konforunda seyahat imkanı sunacak Hicaz Demiryolu hattı, ümmetin birliğine giden yolda önemli görevler ifa edecek. 2023 yılında hizmete girmesi planlanan hatla Türkiye, hac yolculuğunda önemli bir güzergah olacak.
 
PROJE TÜRKİYE’NİN ÖNEMİNİ DAHA DA ARTTIRACAK
 
Türkiye’den kutsal topraklara kadar hızlı tren hattı kurulması için TCDD tarafından proje hazırlandı. Proje ile Hicaz Demiryolu ihya edilerek, hızlı tren hattına dönüştürülecek. Restore edilen Hicaz demiryolu, demiryolu ile hac yolculuğunu yeniden başlatacak. Proje ile Avrupa, Asya, Kafkaslar, Rusya ve diğer ülkelerdeki Müslümanlar hac yolculuğuna Türkiye üzerinden çıkacak. Türkiye önceden olduğu gibi yeniden hac yolculuğunda önemli bir güzergah olacak. Tarihi Hicaz Demiryolu’nun restore edilip hızlı tren hattına dönüştürülmesiyle hacılar, metro konforunda kutsal topraklara gidecek. Proje ile İstanbul-Medine arası tren yolculuğu da 12 saate inecek.
 
TÜRKİYE PROJEYE ÖNCÜLÜK EDİYOR
 
Türkiye, Hicaz Demiryolu’nu yeniden faaliyete geçirmek için Ürdün ve Suudi Arabistan’la görüşmelerini sürdürüyor. Tarihi Hicaz Demiryolunun yeniden canlandırılması konusuna büyük önem veren TCDD, bu konuda Ürdün ve Suudi Arabistan Demiryolları idareleri ile sürekli iletişim halinde. Bu ülkelerdeki demiryolu projelerinin de hayata geçirilmesiyle Dostluk ve Kardeşlik Köprüsü olan İstanbul-Mekke demiryolu hattı modern ve kaliteli bir şekilde hizmet vermeye başlayacak.
 
ÜRDÜN TÜRKİYE’DEN YARDIM TALEP ETTİ
 
Hicaz Demiryolu’nun yeniden canlandırılması için büyük çaba harcayan Türkiye’ye ilk destek Ürdün’den geldi. Ürdün-Hicaz Demiryolları (JHR), Osmanlı İmparatorluğu zamanında yapılan Hicaz Demiryollarının restore edilmesi için TCDD’den yardım talep etti. Ürdün, Hicaz Demiryollarında teknik çalışma yapılması, bu kapsamda Hicaz Demiryollarının ve demiryolu hattında konumlanan köprü ve tünellerin performans analizinin yapılması ve restore edilmesi planlanan gar ve istasyonların mevcut durumlarının tespitinin yapılmasını talep etti.
 
TÜRKİYE’DEN ÜRDÜN’E TEKNİK DESTEK
 
Türkiye, Ürdün’ün talepleri doğrultusunda bir heyet göndererek, Hicaz Demiryollarının ve demiryolu hattında konumlanan köprü ve tünellerin performans analizinin yapılması; restore edilmesi planlanan gar ve istasyonların mevcut durumlarının tespitini yaptırdı. Ürdün’de öncelikli olarak yapılması planlanan Amman-Zarka arasındaki demiryolu hattının yapımına TCDD teknik destek verirken, Osmanlı yadigarı Amman İstasyonundaki Müzenin restorasyonu için de mimar gönderecek.
 
2023’E KADAR TAMAMLANACAK
 
Türkiye’nin öncülüğünde Hicaz Demiryolu’nun yeniden hayata geçirilmesi için Ürdün ve Suudi Arabistan çalışmalara başlarken, Suriye’de iç savaş nedeniyle çalışmalar akamete uğruyor. Türkiye’de 2023’e kadar yapılacak hatlarla Dostluk ve Kardeşlik Köprüsü olan İstanbul-Mekke demiryolu hattı modern ve kaliteli bir hizmet vermeye başlayacak. Proje ile kutsal topraklar Türkiye ile demiryolu ile bağlanmış olacak. Mekke ve Medine’den Türkiye üzerinden Avrupa’ya kesintisiz ulaşım sağlanacak.
 
Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum