İstanbul'da yağış alarmı

İstanbul'da yağış alarmı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), özellikle Anadolu yakasında beklenen şiddetli yağış nedeniyle alarma geçerek, bütün birimleri uyardı.

Belediyeden yapılan açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, Anadolu yakasının şiddetli yağışın etkisi altına gireceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Yağış nedeniyle alarma geçen AKOM'un, bütün birimleri uyardığı kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Gök gürültülü sağanak yağmur öncesinde kısa süreli dolu yağışı da beklenirken, yağmurun bir saate kadar etkili olacağı tahmin ediliyor. Yağışlar dere yataklarına yakın yerleşim yerleri ile kod seviyesinin altında kalan alt geçitler, bodrum-giriş katları gibi kritik noktalarda etkili olacağından tedbir alınması gerekmektedir. Metrekareye 40 kilogram yağış düşeceği öngörülüyor.

İtfaiye Anadolu Bölgesi'nde 28 Grup Amirliği'nde 179 araç 379 personel, İSKİ 120 personel 76 araç, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü 94 personel 55 araç ile olumsuzluklara karşı hazır bekletiliyor."

Açıklamada, meteorolojinin tahminlerine göre yağışın, Şile, Kartal, Maltepe, Kadıköy, Beykoz, Üsküdar, Ümraniye bölgelerinde etkili olacağı, öğleden sonra Avrupa yakasına da geçebileceği belirtildi.

Barajlarda su artmasa da mevcut durum korundu

İstanbul'da aralıklarla bir haftadır devam eden yağışlar, barajların doluluk oranını artırmasa da mevcut su hacminin azalmasını önledi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerinden derlenen bilgiye göre, kente su sağlayan ve toplam 863 milyon 770 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip barajlardaki mevcut su hacmi bugün itibariyle 242 milyon 2 bin metreküp oldu.

Kış aylarının kurak geçmesi, baharda da yeterince yağış düşmemesi barajların su miktarının azalmasına yol açtı. Kentte aralıklarla devam eden, sık sık da dolu ve sağanak şeklinde düşen yağışlar, barajlardaki su miktarında önemli ölçüde artışa yol açmadı.

Ancak son yağışlar, her gün yaklaşık 2 milyon 400 bin metreküp suyun verildiği kentte nemin korunmasını sağlayarak su miktarının azalmasını önledi.

Yağışların başladığı günlerde barajların doluluk oranı yüzde 27,77 iken, bugün 27,87 olarak ölçüldü. 

Barajlardaki su durumu

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı ve mevcut su hacmi şöyle:

Baraj Doluluk oranı (yüzde) Mevcut Su Hacmi (milyon metreküp)
Terkos 36,54 88,46
Ömerli 18,59 45
B.Çekmece 15,82 38,31
Darlık 10,68 25,86
Sazlıdere 5,77 13,98
Alibey 3,97 9,61
Pabuçdere 2,89 6,99
Kazandere 2,67 6,47
Istrancalar 2,08 5,05
Elmalı 0,95 2,29

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.