İstanbul'da Suriyeli öğrencilere gönüllü eğitim

İstanbul'da Suriyeli öğrencilere gönüllü eğitim

Gönüllü bir öğretmenin öncülüğünde, Fatih'te bir spor kulübü binası iki aydır Suriyeli çocukların eğitim yuvası. Yaklaşık 70 Suriyeli çocuk burada temel eğitim alıyor. Öğretmenler de gönüllülerden oluşuyor

Suriye'deki iç savaştan kaçarak İstanbul'a yerleşen ailelerin okul çağındaki çocuklar için Fatih ilçesinde gönüllü öğretmenler öncülüğünde bir okul açıldı. Açılan okulda, tamamı gönüllü olan öğretmenlerin gayretleriyle yaklaşık 70 Suriyeli çocuk, savaş nedeniyle yarım kalan ya da hiç başlamayan eğitimlerine burada devam ediyor.
 
El Cezire Türk'ten Sümeyye Ertekin'in haberine göre, Fatih'teki Çarşamba semtinde Mavi Haliç Gençlik ve Spor Kulübü binası iki aydır Suriyeli çocukların eğitim yuvası. Yaklaşık 70 Suriyeli çocuk burada temel eğitim alıyor. Öğrencilerin birçoğu Türkiye'ye geldiğinden beri okul yüzü görmemiş. Spor salonunun minderlerine oturup, rahleler üzerinde eğitim görüyorlar. Kitapları yok. Sağdan soldan buldukları defterlere öğretmenlerinin anlattıklarını yazıyorlar.
 
FASLI BİR ÖĞRETMEN ÖNCÜLÜK YAPIYOR
 
Okulu açma fikri Faslı Nasıra Boudeh’e ait. Sonradan Müslüman olmuş İspanyol eşi ile birlikte Müslüman bir ülkede çocuklarını yetiştirmek için önce Türkiye’ye yerleşmişler. Burada on yıl yaşadıktan sonra çocukları Arapça öğrensin diye Suriye’ye gitmişler. Ancak 2011 yılında iç savaş başlayınca tekrar Türkiye’ye dönmüşler.
 
Uzun süre gönüllü olarak Suriyelilere hastanelerde tercümanlık yapan Boudeh, sokakta dilenen çocukları görünce onlar için birşeyler yapmaya karar vermiş. Suriyeli öğrenciler Boudeh'in girişimleri sayesinde Fatih'te bir spor salonunda sabah ve öğleden sonra saatlerinde iki farklı zaman diliminde eğitim görüyorlar. Sabah 7.30’dan 11.40’a kadar üç grup, 11.30’dan 15.30’a kadar da diğer üç grup eğitim alıyor. 
 
GÖNÜLLÜ ÖĞRETMENLER
 
Nasıra Boudeh’la ile birlikte gönüllü beş öğretmen çalışıyor. Ancak sadece ikisi daha önce öğretmenlik yapmış. 
 
İki yıl önce Suriye’nin Lazkiye şehrinden Türkiye’ye gelen öğretmenlerden Ranya İsmail çocukların eğitim seviyelerinin iyi olmadığını söylüyor: Çoğu birinci sınıf seviyesindeler. Mesela 6. sınıf yaşındaki öğrenciler 4. sınıf seviyesinde. Üç yıldır okula gidemedikleri için çok şeyi unutmuşlar hatta 10 yaşında olup okuma yazmayı bilmeyenler bile var. Şu an 3- 4 ay hazırlık eğitimi veriyoruz. Yani temel dersleri öğretiyoruz. Sonra herkesi kendi seviyesine göre sınıfına koyacağız. Bizim hedefimiz 6 ayda bir sınıf atlatmak iki veya üç sene içinde herkes olması gerektiği seviyeye ulaşmış olur diye düşünüyoruz.
 
Çocukları sokaklardan kurtulan aileler bu durumdan son derece memnun; öğrenciler ise yeniden okuma imkânına kavuşmanın sevincini yaşıyor. 
 
SAMATYA'DA DA İHTİYAÇ VAR
 
Nasıra Boudeh, kendilerinin sadece Fatih civarındaki öğrenciler için bu okulu açtıklarını ancak Samatya civarında da bu şekilde okula gidemeyen 150 kadar öğrenci olduğunu söylüyor.
 
Burada çalışan öğretmenlerin düzenli maaşları yok. İki ayda sadece bir kez bir hayırsever bağış yapmış. Ancak İstanbul’da hayatlarını sürdürmeleri için onların da maaş almaları gerekiyor. “Belki bir hayırsever bize yardım eder” diyorlar. Ancak her şeye rağmen öğretmenler götürebildikleri yere kadar bu öğrencilere eğitim vermekte kararlılar.
 
Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.