İstanbul'da okunan ezan gönül tellerini titretecek

İstanbul'da okunan ezan gönül tellerini titretecek

İstanbul Müftülüğü'nce, imam ve müezzinler arasından seçilen bir grup din görevlisine, "güzel ezan okuma" eğitimi veriyor.

İstanbul Müftülüğü, kentteki camilerin imam ve müezzinleri arasından seçilen bir grup din görevlisine, "güzel ezan okuma" eğitimi veriyor.

Beyazıt Camisi'nde başlayan kursta, 22 kişiden oluşan ilk grup, güzel ezan okuma eğitimi almaya başladı.

Kendi alanında uzman musikişinas emekli imam Habil Öndeş ve mersiyehan Celal Yılmaz'ın eğitmenlik yaptığı kursta; imamlar, ezanı makamlarına uygun ve en güzel şekilde okumayı öğreniyor.

Güzel sese sahip oldukları için seçilen imamlar, konunun üstatlarından aldıkları eğitimden sonra görev yaptıkları cami başta olmak üzere, yaşadıkları semt ve mahallelerdeki imamlara "hocalık" edecek.

"Her şeyin en güzeline talibiz"

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, uygulamaya başladıkları proje hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının İstanbul'da güzel ezanı yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

İstanbul'un ezanın, kültürün, dinin, diyanetin merkezi olduğunu, dolayısıyla her şeyin en güzeline talip olduklarını belirten Yılmaz, "Caminin, mabedin, imametin, müezzinliğin ve tabii ki ezanın da en güzeline talibiz. İstanbul'da asırlar boyu okuna gelen ve gelişen bir 'İstanbul ezanı ve okuyuşu' tarzı var. Halkın benimsediği bu tarz, ağızdan ağza, kulaktan kulağa yankılanarak devam etti. Bu gelenek de ihsan sahibi, güzel icracı bir ağızdan öğrenilerek, yani bunlardan el almakla, dil almakla gelişir." diye konuştu.

"Camilerimizde güzel ezan sesi yankılanacak"

İstanbul Müftüsü Yılmaz, sadece ezan sesinin değil, İstanbul'da çok yaygın şekilde mevlit geleneğinin de olduğunu dile getirerek, halkın mevlide ayrı bir önem verdiğini söyledi.

Bu geleneğin de devam etmesini istediklerini anlatan Yılmaz, "Bu kursta bunun da dersleri verildi, veriliyor. Hocalarımız işin ahengini, edasını, sedasını, tarzını icrasını gösteriyor. Sesleri buna göre iyice oturacak olan arkadaşlarımız kurslarını tamamlayıp mezun olduktan sonra bu defa muallim hoca sıfatıyla öğrendiklerini başkalarına öğretecek. Böylece İstanbul'umuz, eski günlerdeki gibi minarelerinden cuş u huruş eden ezan sesleriyle camilerinden gönüllere ve kulaklara yansıyan mevlit ve Kur'an sesiyle insanların manevi olarak beslendiği o güzel halini sürdürmüş olacak. Camilerimizde güzel ezan sesi yankılanacak." diyerek konuşmasını tamamladı. AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.