İstanbul'da her 10 dakikada bir kaza oluyor

İstanbul'da her 10 dakikada bir kaza oluyor

Günde 145 kazanın meydana geldiği İstanbul'da, yaklaşık her 10 dakika bir trafik kazası oldu.

Abdullah Doğan'ın haberi:

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre Türkiye'de geçen yıl en fazla trafik kazası sırasıyla İstanbul, Ankara ve Konya'da meydana geldi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'de her yıl trafik kazaları nedeniyle binlerce insan hayatı kaybederken, on binlercesi de yaralanıyor.

Trafik Hizmetleri Başkanlığının, Emniyet Genel Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde meydana gelen kaza bilgilerine göre, geçen yıl, en çok kazaların yaşandığı ilk 3 il İstanbul, Ankara ve Konya oldu.

En çok İstanbul, en az Bayburt'ta

Polis bölgesinde geçen yıl en fazla kaza İstanbul'da meydana geldi.

İstanbul'da geçen yıl ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı olmak üzere 53 bin 77 trafik kazası oldu. Bu kazalarda 239 kişi hayatını kaybetti, 21 bin 299 kişi yaralandı.

 Rakamlara göre, günde 145 kazanın meydana geldiği İstanbul'da, yaklaşık her 10 dakikaya bir trafik kazası düştü.

İstanbul'dan sonra en çok kazanın yaşandığı Ankara'da ise 45 bin 332 kaza meydana geldi. Başkent'teki kazalarda 122 kişi öldü, 17 bin 612 kişi de yaralandı.

Konya 3. sırada

Son yıllarda trafik canavarının kol gezdiği şehirlerden biri olan Konya'da ise geçtiğimiz yıl 12 bin 141 kaza meydana geldi. Türkiye'de en çok kazanın olduğu il sıralamasında Konya, geçen yıl 3. olan Antalya'nın yerini aldı.

2013'te en az kazanın yaşandığı il ise Bayburt oldu. 228 kazanın meydana geldiği Bayburt'ta 1 kişi öldü, 201 kişi yaralandı.

Kazalar yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uymama, kavşak, geçit veya kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymama, arkadan çarpma, kırmızı ışık veya görevlinin dur işaretinde durmama, alkollü araç kullanma gibi sürücü kusurlarından kaynaklanıyor.

Kazalara neden olan bu kusurları sırasıyla yaya, yol, yolcu ve araç kusurları takip ediyor.

"Kazalarda yüksek hız en önemli etken"

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, yaptığı açıklamada, kazaların en önemli nedeninin yüksek hız olduğunu söyledi.

Trafiğe çıkan araç sayısıyla birlikte yeni sürücü adaylarının da kazaların artışında önemli etken olduğunu belirten Çelik, kazaların önlenmesi için trafik denetimlerinin artırılması gerektiğini bildirdi.

Çelik, şehirler arası yollarda meydana gelen kazalarda, ölü sayısının fazla olduğuna dikkati çekerek, "Şehir içinde meydana gelen kazalar, sayıca fazla ama bunun aksine ölü sayısı az oluyor. Bunun nedeni hızdır. Örneğin geçtiğimiz yıl Konya'da meydana gelen kazalarda yaklaşık 130 kişi hayatını kaybetmişti. Bu ölümlerin Konya merkezindeki sayısı 25'tir. Şehirler arası yollarda hız arttığı için, meydana gelen kazalarda kurtulma şansı azalıyor. Bu kaza oranlarını düşürmek için trafik denetimlerinin artması lazım" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.