İstanbul'da 2 bin 800 kadın korumaya alındı

İstanbul'da 2 bin 800 kadın korumaya alındı

İstanbul Barosu'nun adli yardım bürolarına geçen yıl başvuran yaklaşık 15 bin kişiden 2 bin 800 kadın hakkında, eşinden şiddet görmesi nedeniyle koruma kararı alındı.

İstanbul Barosu'nun adli yardım bürolarına geçen yıl başvuran yaklaşık 15 bin kişi, avukat desteği istedi. Boşanma davalarında eşinden şiddet gördüğünü belirten 2 bin 800 kadın için de koruma kararı alındı.

İstanbul Barosu adli yardımdan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aydeniz Alisbah Tuskan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hukuki yardıma ihtiyacı olup maddi imkansızlıklar nedeniyle avukatlık hizmetinden yararlanamayanlar için Beyoğlu, Bakırköy, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kartal, Büyükçekmece, Çağlayan Adalet Sarayı ve Ümraniye'de adli yardım bürolarının kurulduğunu söyledi.

Tuskan, kadın ve erkeklerin muhtardan alınacak fakirlik belgesiyle başvurdukları bürolarca avukatlık ve yargılama ücretlerinin karşılandığını ifade etti.

Bürolara geçen yıl 15 bin civarında başvuru yapıldığını dile getiren Tuskan, bunların yüzde 80'inin kadın olduğunu vurguladı.

"Yüzde 85 aile hukuku"

Tuskan, kadınların genelde okuma-yazma bilmediğini, ilkokul mezunu olduklarını ve meslekleri bulunmadığını dile getirerek, "15 bin başvurunun yüzde 85'i boşanma ve aile hukuku,  yüzde 15'i de iş hukuku, hizmet süresi gibi alanlarda yapıldı. Boşanma davalarında kadından, eşinden şiddet görüp görmediğine dair yazı da alınıyor. Bu tür davaların çoğunda şiddet konusunda kadın için tedbir alınıyor. Bu kapsamda 2 bin 800 kadın için koruma kararı alındı" dedi.

Şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu vurgulayan Tuskan, kadınların ise şiddete sessiz kaldığını kaydetti. Savunma hakkının kutsal bir hak olduğuna dikkati çeken Tuskan, kadınların bu haktan yararlanmasının önemine değindi. 

Tuskan, avukat tutacak gücü olmayan kadınların bu bürolara başvurmalarını istedi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.