İstanbul'da 100 bin liseli Osmanlıca yarışıyor

İstanbul'da 100 bin liseli Osmanlıca yarışıyor

İstanbul Liseler arası “Gençler Osmanlıca Yarışıyor” yarışması, 100 lisede yüz bin öğrenciyi hedefe aldı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Hayrat Vakfı, Bağcılar Belediyesi ve Uluslararası Eğitimciler Derneği (ULUED) işbirliği ile İstanbul geneli liseliler arası Osmanlı Türkçesi yarışması tanıtım programı Bağcılar Dündar Uçar Anadolu Teknik Lisesinde yapılan programla tanıtıldı.

Tanıtım programına Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Orhan Erdem, Bağcılar Kaymakamı Mustafa Eldivan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Hayrat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Metin Uçar, Uluslararası Eğitimciler Derneği Başkanı Yusuf Irmak, Hayrat Vakfı gönüllüsü yarışma bölge koordinatörleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Program Orhan Beyin Osmanlı Türkçesi dersine katılımı ve kısa süreli bir ders anlatımı ile başladı. Hasan Hüseyin Yıldırımın anlattığı ders ilgiyle takip edildi. Öğrencilerin derse aktif katılımı, aslında Osmanlı Türkçesini öğrenmenin çok da zor olmadığını bir kez daha göstermiş oldu.

Şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın Osmanlıca olarak perdeye yansıtılmış orijinal metnini takiple okundu. Ardından Hayrat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Metin Uçar, Hayrat Vakfının hiç kesintiye uğramadan devam eden Osmanlı Türkçesi çalışmaları ve meyvelerinden ve bugün İstanbul’da tanıtımı yapılan Gençler Osmanlıca Yarışıyor yarışması hakkında bilgi vermesiyle başladı.

Daha sonra Hayrat Ar-Ge tarafından hazırlanan tanıtım videosu izlendi.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, yapılan bu çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ederek, her zaman bu tür çalışmaları destekleyeceklerini ve yaygınlaşmasına katkı sağlayacaklarının altını çizdiği konuşmasında, “Bugün çok güzel bir projenin lansmanındayız. Hep, dedeyle torunun camide buluşması gerektiğini, geçmişimizi geleceğe bağlamamız gerektiğini söylüyoruz. Değerlerimizi değer verdiklerimizle buluşturmamız gerekir, bugün de gençler ecdadıyla ve dedeleriyle buluşuyor. 1923 Cumhuriyetimizin kuruluşu ve sonraki harf devrimiyle beraber tarihimize bir yabancılaşma süreci başlamış. Aslında bugünkü Türkçe ile Osmanlı birbirine çok uzak değil. Aynı matematiksel formüller gibi birkaç formülle çok rahat okunabilecek bir durumda. İnşallah bu projeyle birlikte geçmişimize bir köprü kuracak ve işi aslından öğrenmiş olacağız. İnşallah öğrencilerimiz buradan güzel bir netice elde edecekler ve yeni bir dil gibi heyecan duyacaklar. Projenin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına konuşan Nureddin Aras ise, öğrencilerden klavye dilinden kurtulmalarını ve kendi yazımızla ve kelimelerimizle aşina olmamız gerektiğini vurguladı.

İlçe Kaymakamı Mustafa Eldivan da, “Çok önemli bir proje, herhangi bir İngiliz açıyor bin yıl önceki anayasayı okuyabiliyor veya Fransız genci geçmişte yazılmış kitapları okuyabiliyor. Maalesef bizler bunu yapamıyoruz. Bunu okuma fırsatı bulan gençleri şanslı addediyorum. Dilimizi öğrenmekle beraber kitap okuma kültürü de gelişecek. Bu çalışmanın yaygınlaşmasını temenni ediyorum. Osmanlıcayı ne kadar çok öğrenirsek Osmanlının bütün tarihi medeniyetini kucaklayabilme şansına sahip olacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Son olarak Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, “Hepimiz biliyoruz ki, geçmişini bilmeyen gelecekte başarılı olamaz. Osmanlıcayla birlikte biz geçmişle geleceğe köprü kurmuş oluyoruz, inşallah bu köprü sayesinde bu kopukluk kalktığında geçmişimizi daha iyi bileceğiz. Milleti millet yapan bu kendi dili, örf ve adetlerimize de daha sıkı sıkıya sarılmış olacağız. Milli Eğitim Şura’sında Osmanlıcanın tüm okullarda okutulması için bir karar çıkarttık. Şu anda bazı liselerde zorunlu, seçmeli ve ortak dersler olarak okutuluyor. Bu sayede 2014 ve 2015’de ortaöğretim de 5 bin 600 öğrenci ders alırken şu an da 18 bin öğrenci zorunlu, yaklaşık 100 bin öğrenci de seçmeli derslerde Osmanlıca öğreniyor. Fazlasıyla önemsediğimiz ve anlamlı bulduğumuz bir yarışmanın açılışını böylece yapmış oluyoruz. İnşallah bütün gençlerimiz, geçmişte yazılan Osmanlı Türkçesini okuyup, yazmayı öğrenir. Hayrat Vakfı bu konuda güzel çalışmalar yaptı ve yapmaya devam ediyor. Tüm arkadaşlara teşekkür ediyoruz” diyerek konuşmalarını tamamladı.

İlgili protokolün amacı;

Dünyayı tanıyan gençlerimizi geçmişi de tanıyıp anlamak noktasında anahtar hükmünde olan Osmanlı Türkçesi ile buluşturmak,

Muhteşem tarihimizin nadide yazı dili olan Osmanlı Türkçesini gençlerimize tanıtmak, sevdirmek, öğrenilmesinin kolay olduğunu göstermek,

Milli ve manevi değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak,

Tarihini bilen, vatanını ve milletini seven, mukaddesatına bağlı, milli ve yerli bir gençlik yetiştirilmesine katkıda bulunmak olarak belirtildi.

100 Okul 100 Bin Öğrenci

İstanbul Liseler arası “Gençler Osmanlıca Yarışıyor” yarışması, 100 lisede yüz bin öğrenciyi hedefe aldı. Gelinen noktada ise 33 ilçede 112 okul ile irtibat kuruldu, 50 bin öğrenciye Hayrat Vakfı gönüllü eğitimcileri tarafından Osmanlı Türkçesi seminerleri verildi. Bu seminerlerin ardından isteyen öğrenciler 24 saat sürecek eğitime kaydoldu. Bugüne kadar binlerce öğrencinin kaydolduğu yarışmanın kayıtları ve çalışmalar devam ediyor.

Tarihler

Yarışma okullarda öğrenciler arası, ilçelerde okullar arası, ilçeler arası ve final olarak dört bölümden oluşacak. 25 Mart'a kadar devam edecek eğitimlerden sonra imtihanların başlayacağı yarışmanın finali 6 Mayıs olarak planlandı. 

Katılım ve Ödüller

Dereceye girenlere Umre ve Kudüs ziyaretleri, tablet, altın, Osmanlı Türkçesi setleri gibi ödüllerin verileceği yarışma hakkında http://www.gencleryarisiyor.com/ adresinden bilgi alınabilmekte ve kayıt yaptırılabilmektedir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.