İstanbul'a yağmur lazım

İstanbul'a yağmur lazım

Kurak geçen kış mevsimi nedeniyle İstanbul'da barajlar suya hasret kaldı. Elmalı, Pabuçdere ve Kazandere barajlarında su tamamen tükenirken, toplam doluluk oranı yüzde 34,7'ye indi.

İstanbul'a su sağlayan 10 barajın toplam doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 azaldı. Barajların doluluk oranı, yüzde 34,72 ile son 6 yılın en az seviyesine indi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinden (İSKİ) istatistiklerinden derlenen bilgiye göre, İstanbul'a, 868 milyon 674 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip Ömerli, Darlık, Elmalı, Terkos, Alibey, Büyükçekmece, Sazlıdere, Istrancalar, Kazandere ve Pabuçdere barajlarından su sağlanıyor.

KURAKLIK ETKİLEDİ

Barajların su rezervi, bugün itibarıyla 303 milyon 73 bin metreküp olarak kaydedildi. İstanbul'daki barajların doluluk oranı, 2013'ün nisan ayından itibaren düşüşe geçerek, bugün itibarıyla yüzde 34,72 olarak ölçüldü. İstanbul'a su sağlayan barajların toplam doluluk oranları, 2008 yılında yüzde 26,16 ile en az seviyeyi gördü. Barajlardaki su miktarı, nisan ayından itibaren kullanım oranı doğrultusunda azalmaya başladı. Kış mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle de barajlardaki su giderek azaldı.

SU 3 METRE ÇEKİLDİ

İstanbul'a su sağlayan Alibey Barajı, yağmur miktarının yeterli seviyede olmaması nedeniyle geçen yıla oranla 3 metre çekilmiş durumda. 34 milyon 140 bin metreküp su biriktirme kapasitesine sahip barajın doluluk oranı yüzde 20,71'i seviyesinde.

MAĞLOVA KEMERİ GÖRÜLEBİLİYOR

Suyun azalması nedeniyle barajın başlangıç ve kapakların bulunduğu bitiş kısmı ile içindeki Mağlova Kemeri'nin tamamı görünür hale geldi. Çavuşbaşı Çayı üzerindeki 9 milyon 600 bin metreküp kapasiteli Elmalı Barajı'nda ise su tamamen çekildi. Kente su sağlayan Papuçdere ve Kazandere barajlarında da su tükendi. Barajlardan Anadolu yakasına günlük 813 bin metreküp, Avrupa yakasına ise 1 milyon 592 bin metreküp temiz su veriliyor.

Eroğlu'dan 3 yeni baraj müjdesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da yaşanabilecek olası bir su problemi için 'Sadece İstanbul'a değil hiçbir şehrimize su problemi yaşatmayacağız' dedi. 3 yeni baraj müjdesi veren Eroğlu, 'Sadece Melen'de şehrin yıllık ihtiyacının 1.5 katı su var' diye konuştu. Eroğlu, 'İstanbul'u bir saat bile susuz bırakmak bizi üzer' dedi.

Yeni şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.