İstanbul metro ağının kalbi ağustosta açılıyor

İstanbul metro ağının kalbi ağustosta açılıyor

Yenikapı, İstanbul’u bir ağ gibi saran raylı sistemlerin kalbi olacak. Marmaray’dan sonra Haliç Metro Geçiş Köprüsü Yenikapı’ya bağlandı.

 Aksaray-Havalimanı hattı da ağustosta  aynı noktaya ulaşacak. Böylece Başakşehir’den Kartal’a, Olimpiyatköy’den Hacıosman’a kadar kesintisiz ulaşılabilecek.

 İstanbul’un raylı sistem ağının entegrasyonunda önemli bir nokta nihayet çok yakında hizmete giriyor. Marmaray, İstanbul Metrosu ve Aksaray-Havalimanı metrolarının buluştuğu Yenikapı Aktarma İstasyonu Ağustos ayında tamamlanıyor. 10 ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce açılması planlanan Yenikapı Aktarma İstasyonu’nda kentin ana hatları arasında entegre ulaşım sağlanacak. Geçtiğimiz yıl açılan Marmaray’ın ardından İstanbul Metrosu’nun Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile Yenikapı’ya bağlandı. Son olarak Aksaray-Havalimanı metrosu da ağustos ayında aynı noktaya ulaşıyor. Böylece Başakşehir’den Kartal’a Olimpiyatköy’den Hacıosman’a kadar raylı sistemle kesintisiz ulaşılabilecek. Yenikapı’da buluşan Marmaray, İstanbul Metrosu ve Aksaray-Havalimanı hafif metrosu ile kent genelinde yolculuk süreleri dakikalarla ölçülecek. Kentin tarihini 6 bin yıl öncesine götüren Yenikapı arkeolojik kazıları ise geçtiğimiz yıl tamamlandı. 29 Ekim 2013’te açılan Marmaray’ın ardından Haliç Metro Köprüsü de 15 Şubat 2014’te hizmete alındı. Eksikleri zaman içinde giderilen hatların ana durakları ise Yenikapı oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Aksaray tüneli de tamamlanacak. Böylece raylı sistemler arasında aktarma yaparak kilometrelerce yol gidilebilecek. Kaba inşaatın bitmek üzere olduğu 700 metrelik kısımda ince işçiliğe önümüzdeki günlerde geçilecek. Ray montajının ardından deneme sürüşleri yapılacak. İstanbul’un ilk metro hatlarından Aksaray-Havalimanı hattının son durağı da Yenikapı’ya uzatılacak.  Böylece İstanbul metrolarının kalbi olarak görülen Yenikapı Aktarma İstasyonu üç ağı birbirine bağlamış olacak. İstanbul  Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın arkeolojik kazılar beklendiği için 700 metrelik tünelin vaktinde açılamadığını söylediği öğrenildi. Bağlantı tüneli ile Aksaray-Yenikapı arası 1 dakikada geçilebilecek. Başakşehir veya Olimpiyatköy’den metro ile Yenikapı’ya kesintisiz ulaşılacak. Burada Marmaray veya İstanbul metrosu ile aktarma sağlanacak. İstanbul’un ilk entegre istasyonu olacak Yenikapı’ya arkeolojik kazılardan elde edilen bulguların sergileneceği bir müze de kurulacak. Yenikapı Metro Transfer Merkezi ve Marmaray’ı kullananların buluşacağı alanda tarihî eserler bir “müze istasyon” konseptiyle sergilenecek. Öte yandan Yenikapı’dan Otogar’a 19 dakika’da, Havaalanı’na 32 dakika’da, Olimpiyat Stadı’na 42 dakika’da gidilecek. Başakşehir-Üsküdar arası ise 1 saat sürecek.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum