İstanbul da kuruyor

İstanbul da kuruyor

Yılın en yağışlı aylarında yaşanan kuraklık İstanbul’u da vurdu.

 İstanbul’un içme suyunu sağlayan barajların doluluk oranı dün itibarıyla son 10 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 29,99’a indi. Yazın barajlarda buharlaşma yaşanacağına dikkat çeken uzmanlar, acilen planlı su tüketimine geçilmesini öneriyor.

Kuraklık, İstanbul’u da vuruyor. Mega şehrin içme suyu ihtiyacını sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son on yılın en düşük seviyesine geriledi. Resmi verilere göre, 2014 yılının ilk ayında İstanbul’a su sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 29,99. Uzmanlar, yazın barajlarda su tüketimi artışının yanında buharlaşmanın da yaşanacağına dikkat çekerek, çok acil planlı su tüketimine geçilmesi ve halkın bilinçlendirilmesini öneriyor. Aynı uzmanlar önemli bir hatırlatma da yaptı: İstanbul’a su sağlayan Melen Çayı’nda da su seviyesi azalıyor. Bu İstanbul için tehlikeyi daha da büyütüyor. Öte yandan yağışlar, her yılın Su Takvimi’ne göre hesaplanıyor. 2014 su yılı takvimi, 1 Ekim 2013-30 Eylül 2014 dönemlerini kapsıyor. Su yılının en verimli ilk 5 ayının yağışsız geçmesi, kuraklığa neden oldu.

Türkiye, son yılların en kurak kışını geçiriyor. Yağışların neredeyse yok denecek kadar azalması, şehirlerin içme suyu stoklarını da olumsuz etkiliyor. Geçen ay Sakarya ve Kocaeli’nin su ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’nde su seviyesinin kritik düzeye inmesi üzerine Sakarya Büyükşehir Belediyesi DSİ’ye yazı yazarak insanî amaçlı su ihtiyacının karşılanabilmesi için gölden endüstriyel amaçlı su çekiminin durdurulmasını istedi. Zaman son olarak su krizini 21 Şubat 2014 tarihli yayınında ‘Belediyeden, kuraklık için acil durum yazısı’ başlığı ile kamuoyuna duyurdu.

Yüzde 29'a düştü

Kuraklık bütün Türkiye’yi vuruyor. Mega şehir İstanbul da kuraklıktan etkilenen illerin başında geliyor. Milyonları barındıran şehirde içme suyu stokları önemli oranda azaldı. İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) verilerine göre şehre içme suyu sağlayan barajların 22 Şubat itibarıyla doluluk oranı yüzde 29,99’a geriledi. Son 10 yılın en düşük seviyesinde olan İstanbul’un barajları en fazla doluluk oranı aynı dönem içinde yüzde 97,54 ile 2006 yılında yaşanmıştı. En düşük oran ise yüzde 30,7 ile 2008’de oldu. Uzmanlara göre İstanbul’un su durumu çok kritik durumda. Kar ve yağmurların bol olması gereken bir dönemde havalar sıcak geçiyor. Ayrıca, kış nedeniyle barajlarda buharlaşma yok. Ancak yazın buharlaşmayla birlikte su miktarı daha da azalacak. Uzmanlar, Melen Çayı’ndan (Sakarya) alınan suyun İstanbul için önemine vurgu yaparak, “Melen’de de su seviyesi düşmeye başladı. Yazın buradan da su sağlanması zor. Bu nedenle şimdiden planlama yapılıp, çözüm üretilmeli. Durum gerçekten ciddi.” değerlendirmesini yaptı.

Su için yatırım yapılmalı

Türkiye’de yaşanan kuraklıkla ilgili bir açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’de içme suyu sorunu yaşanmayacağını açıkladı. Yağışların azaldığına ve kuraklığa vurgu yapılan bakanlık açıklamasında Türkiye’nin kullanılabilir yıllık 112 milyar metreküp içme suyu olduğunu ve bunun da 44 milyar metreküpünün tüketildiği bilgisine yer verildi. Uzmanlar, Bakanlığın açıklamasını da değerlendirdi: 112 milyar metreküp (m³) kullanılabilir su var. Ama, bu suyun kullanılabilmesi için yatırımların yapılması gerekir. Ve yatırımla bu suyun da ne kadarı kullanılabilir? Örnek vermek gerekirse, İstanbul için Melen Çayı. İstanbul’a tünel yapıldı, küçük bir regülatör var, ama yazın bu su olmayacak. Yani yeter düzeyde baraj-tesisler yapılacak ki su kullanılabilsin. Bu konuda ciddi eksiklikler var.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.