İştahsız çocuğun ailesi TV karşısında yemek yememeli

İştahsız çocuğun ailesi TV karşısında yemek yememeli

Ailelerin çocuklar üzerinde yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri şüphesiz yemek saatidir.


 Birçok çocuk anne ve babasını peşinde koşturur, yemek yememek için saklanacak yer arar. Ailelere televizyon önünde yemek yemenin zararlarını hatırlatan uzmanlar, çocuğun doyması ile midesinin dolmasının farkına dikkat çekiyor.

Birçok ebeveynin ortak düşüncesi çocuğunun hiçbir şey yemediğidir. Kimi aileler bu durumda televizyon, internet ya da cep telefonuyla çocuğun dikkatini çekerek yemek yedirmeye çalışır. Oysaki çocuğun tokluğa ulaşması için dikkatini yemek üzerinde toplaması gerekiyor. Çocuğun doyması ile midesinin dolmasının aynı olmadığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu’ya göre önemli olan çocuklara sofranın sevdirilmesi. Mutlu, çocukta sevdiği insanlara benzeme arzusu olduğunu ve anne-babanın TV karşısında yemek tüketmesi halinde çocuğun da bu şartların oluşmasını isteyeceğini belirtiyor. Teknolojik uyaranların çocuklarda dikkat dağınıklığına sebep olacağına dikkat çeken Mutlu, ‘Çocuk yemek mi yesin, TV’deki durumları mı algılamaya çalışsın?’ sorusunu yöneltiyor.

Yemeğin fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik bir olay olduğunu dile getiren Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu ise şu uyarıları yapıyor: “Çocuk yemek yemeyi öğrenirken aynı zamanda sosyal olmayı da öğrenmeli. Yemek ile bire bir dikkat kesilmesi yemeğin psikolojik yönüyle de  tanışmasını sağlar. Çocuğu yemek yemenin sosyal boyutundan uzaklaştırmak için teknolojiyi kullanmak sıklıkla karşılaştığımız bir durum. Bir de anne ve babalar çocuklarının yemek yememe nedeninin kendilerinden kaynaklanabileceğini aklına bile getirmiyor. Oysaki yemeği zorla tüketen çocuk ailesinin daha çok ilgisini çekmeye çalışıyor olabilir. Doyma halk arasında ‘gözü tok’ olmaya benzer. Yiyeceklerdeki tat ve lezzet öğeleri, dile temas ederek beynin ilgili bölümüne tokluk hormonları salgılar.”

Çocuklar için beslenme ipuçları

Çocuğunuzun nasıl beslenmesini istiyorsanız

siz de öyle beslenin.

Mutlaka günde 2-3 bardak süt veya süt grubu

besin tüketmesini sağlayın.

Mutlaka günde 3-5 porsiyon meyve tüketin ve tükettirin.

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin.

Kolalı içecekler ve kızartılmış yiyecekler yerine

ayran ve fırında pişirilen yiyecekleri tercih edin.

Çocuğunuzun mutlaka bir spor dalıyla uğraşması

konusunda destekçisi olun.

Hafta sonları ve tatil dönemlerinde eve kapanmak

yerine hareketli programlar yapın ama unutmayın alışveriş merkezi gezmek hareketli bir plan değildir.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.